25. 07. 2021.
Žana Novaković nosi zastavu BiH u Sočiju

Žana Novaković nosi zastavu BiH u Sočiju

Žana Novaković nosi zastavu BiH u Sočiju

Odluku o nosiocu državne zastave čelnici Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH) donijeli su na jutrošnjem vanrednom sastanku kojem je prisustvovalo i pet trenera takmičara BiH na ZOI u Rusiji, a nakon što se Izvršni komitet na sjednici u utorak nije uspio usaglasiti o ovom pitanju.

U OK BiH su danima bili podijeljeni u vezi s tim ko će nositi zastavu. Koplja su se lomila između Žane Novaković sa Pala, za koju su bili funkcioneri iz Republike Srpske i Igora Lajkerta iz Zenice, kojeg su favorizirali čelnici iz Federacije BiH.

Na kraju je odlučeno da Novaković nosi zastavu na otvaranju Olimpijade, dok će na defileu zatvaranja zastavu nositi takmičar koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju, prenijela je agencija Anadolija.

BiH će na najvećoj smotri zimskih sportova u svijetu od 7. do 24. februara predstavljati pet sportista. To su u alpskom skijanju Žana Novaković, Igor Lajkert, Marko Rudić te Mladen Plakalović (skijaško trčanje) i Tanja Karišić (skijaško trčanje i biatlon).

Novakovićeva i Rudić nastupiće u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom), dok će Lajkert voziti sve (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust). Sa njima će, uz vođu tima BiH Saida Fazlagića, u Rusiju putovati i pet trenera. Sportska ekspedicija BiH u Sočiju ukupno će brojati 11 članova.

Srpski reprezentativac u nordijskom trčanju i bijatlonu zvanično će predvoditi tim Srbije na zvaničnom otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Srpski tim na 22. Zimskim olimpijskim igrama brojaće osam takmičara u pet sportova.

Na prijedlog Sportske komisije OKS odlučeno je da zastavu Srbije na zvaničnom otvaranju Igara u Sočiju nosi Milanko Petrović, reprezentativac u bijatlonu i nordijskom trčanju.

Petroviću (25) će to biti drugo učešće na ZOI, nakon što je nastupao i prije četiri godine u Vankuveru.

Osim Petrovića, u timu Srbije biće i Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, koji će se takmičiti u alpskom skijanju, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković (nordijsko trčanje), Nina Micić (snoubord), Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo (bob).

Olimpijski tim Srbije otputovaće za Soči 3. februara predveče, čarter letom iz Beograda.

Zimske olimpijske igre u Sočiju na programu su od 7. do 23. februara.

(MONDO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender