04. 08. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1747. – U londonskoj bolnici “Lok” otvorena je prva klinika u svijetu za venerične bolesti.

1808. – Napoleon je anektirao Dubrovačku republiku. Aneksiju je proglasio general Ogist Marmon, vojvoda od Raguze. Time je prestala da postoji Dubrovačka republika, a grad Dubrovnik je 1815. na Bečkom kongresu dodijeljen Austriji.

1841. Rođen srpski pisac Laza Kostić, začetnik srpske avangarde lirike, čija je poezija vrhunac romantizma u srpskoj književnosti. Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava diplomirao u Pešti, gdje je i doktorirao. Kao saradnik Svetozara Miletića, vođe Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava, odlazio je u tajne misije u Srbiju i Crnu Goru.

Dvaput su ga hapsile mađarske vlasti. Snažna i originalna lirska priroda, krčilac novih puteva i eksperimentator, poliglota i intelektualac izuzetnog obrazovanja, obogatio je srpski jezik novim izrazima i unio nove i smjele pjesničke oblike (jamb).

Zahvaljujući njegovim prevodima, djela engleskog pisca Viljema Šekspira postala su poznata kod nas. Djela: lirske pjesme, balade, tragedije “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”, rasprave “Kritički uvod u opštu filozofiju”, “O Jovanu Jovanoviću – Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju”, estetički spis “Osnova lepote u svetu s osobitim obzirom na srpske narodne pesme”.

laza kostic 1
Laza Kostić

1870. – Umro srpski dobrotvor Nikola Čupić, osnivač Književnog fonda “Čupićeva zadužbina”. Ovom fondu je zavještao kuću u Šapcu i 16.000 dinara u zlatu. Rođen je 1834. u Šapcu u porodici Kurtović, ali je uzeo djevojačko prezime majke – kćerke Stojana Čupića, koji je u narodnim pjesmama poznatog kao “Zmaj od Noćaja”. Njegov ideal bilo je ujedinjenje srpstva, posebno oslobođenje BiH.

1917. – Njemačka je u Prvom svjetskom ratu objavila “totalni rat na moru” u namjeri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje američkih brodova nagnalo je dotad neutralne SAD da uđu u rat protiv Centralnih sila.

1918. – U Rusiji je 31. januar bio posljednji dan računanja vremena prema Julijanskom kalendaru, a sljedećeg dana datum je označen kao 14. februar prema Gregorijanskom kalendaru.

1930. – Počela je Londonska pomorska konferencija, koja je završena 22. aprila sporazumom Velike Britanije, SAD, Francuske, Italije i Japana o regulisanju podmorničkog ratovanja.

1946. – Ustavotvorna skupština donijela je prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

1950. – Predsjednik SAD Hari Truman objavio je da je naložio proizvodnju hidrogenske bombe.

1956. – Umro je engleski pisac Alen Aleksander Miln, autor popularnih priča za decu “Vini Pu”.

1958. – Prvi američki vještački satelit “Eksplorer I” lansiranje iz baze Kejp Kanaveral, na Floridi.

1962. – Na inicijativu SAD, na skupu u Urugvaju, Kuba je isključena iz Organizacije američkih država i donijeta je rezolucija o zabrani trgovine s njom.

1962. – Umro je karikaturista Petar (Pjer) Križanić, jedan od rodonačelnika jugoslovenske karikature, pisac i esejista, i jedan od osnivača “Ošišanog ježa” (1935). Poslije Drugog svjetskog rata objavio je mapu “Protiv fašizma”.

1964. – Ka Mjesecu je lansirana sovjetska automatska stanica “Luna 9” koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve TV snimke površine Mjeseca.

1971. – Između Istočnog i Zapadnog Berlina uspostavljen je ograničeni telefonski saobraćaj, prvi put poslije 19 godina.

1974. – Umro je američki filmski producent Semjuel Goldvin, jedan od osnivača kompanije “Metro-Goldvin-Majer” (“Najbolje godine našeg života”, “Male lisice”, Porgi i Bes”).

1974. – Umro američki filmski producent, porijeklom poljski Jevrejin Semjuel Goldvin, jedan od pionira filmske industrije. Osnovao je 1923. filmsku kompaniju “Semjuel Goldvin prodakšns”, koja se 1924. udružila sa još dvije filmske kuće u kompaniju “Metro-Goldvin-Majer”, ali je potom ponovo postao samostalni producent. Filmovi: “Stela Dalas”, “Tamni anđeo”, “Ćorsokak”, “Zapadnjak”, “Male lisice”, “Najbolje godine našeg života”, “Tajni život Voltera Mitija”, “Momci i djevojke”, “Porgi i Bes”.

1994. – Alžirski ministar odbrane Liamin Zerual preuzeo dužnost šefa države.

2006.– Umrla je Koreta Skot King, supruga Martina Lutera (Luther) Kinga, koja je poslije njegove smrti postala lider borbe za rasnu jednakost u SAD.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender