30. 07. 2021.
Đoković kod Kusturice: Ivo Andrić i Njegoš su dva najveća čovjeka srpskog naroda

Đoković kod Kusturice: Ivo Andrić i Njegoš su dva najveća čovjeka srpskog naroda

Đoković kod Kusturice: Ivo Andrić i Njegoš su dva najveća čovjeka srpskog naroda

Kompleks Adnrićgrada u četvrtak je posjetio proslavljeni srpski teniser Novak Đoković. Novaka je Ulicom Mlade Bosne proveo njegov domaćin režiser Emir Kusturica, pokazujući mu građevine u njoj.

Đoković i Kusturica su posle toga obišli Bioskop “Doli Bel” i hram Svetog cara Lazara.

Posebno interesovanje Đoković je pokazao za spomenike Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, istakavši da se u Andrićgradu veličaju ova dva najveća čovjeka srpskog naroda, koji su proslavili srpsku istoriju, književnost i kulturu.

“I ja se kao pripadnik srpskog naroda osjećam odgovornim prema Kusturici, koji je ovde napravio svoje životno djelo, i prema načinjenom. To me obavezuje da učestvujem u ovom projektu da bi se sačuvala srpska kultura, identitet i koreni našeg naroda”, rekao je Đoković.

On je istakao da je Andrićgrad dragoceno mjesto i da će Andrićev institut čuvati srpsku istoriju i kulturu.

Đoković je zaključio da bi mu bila velika privilegija da bude dio Andrićevog instituta.

Kusturica je rekao da je Đoković svetosavski podvižnik koji najkomplikovanije situacije na sportskom terenu i životu rješava na najpametniji način.

“Kad Novak usred Vimbldona podigne pobjednički pehar, ono što nama nije bilo određeno, to je ravno istoriji i to se graniči sa pronalaskom naizmjenične struje”, dodao je Kusturica.

Đoković je istakao da svaki čovjek želi da uspije i da se usavršava u radu i životu, ali to je, kako je rekao, za one koji ostvare samo pravac struje u jednom smjeru.

“Većina ljudi nema tu sreću da ostvari svoje životne snove jer teško živi i zato je potrebno pomoći i vratiti dug našoj otadžbini”, dodao je Đoković.

Kusturica je, uručujući Đokoviću zlatnik Anrićgrada i ključeve grada od kamena, nagovijestio da bi se u njemu, osim istorije, filma, pozorišta i književnosti, mogao izučavati i tenis, jer se bolji profesor od Noleta ne može poželjeti.

U hramu Svetog cara Lazara Đokoviću je ikonu Presvete Bogorodice poklonio sveštenik Sredoje Andrić, a uručen mu je i poklon penzionera Tomislava Neškovića iz Novog Goražda – ćuprija na Drini od drveta.

(Kurir)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender