23. 07. 2021.

Golićeva: ”Južni tok” će biti žila kucavica Srpske

Ona je istakla da će “Južni tok” biti žila kucavica Srpske, a da će se u prostornom planu, koji bi mogao da se nađe u Narodnoj skupštini sredinom godine, voditi računa o ravnomjernom razvoju cjele teritorije Srpske.

“Prostorni plan svake zemlje je u suštini `tehnički ustav` i kao takav je od izuzetnog značaja za razvoj jednog područja ili jedne zemlje. Na izradi novog i izmjenama postojećeg plana angažovani su najeminentniji stručnjaci iz gotovo svih oblasti društva, a tehnički i dijelom stručni dio posla povjeren je Novom urbanističkom zavodu Republike Srpske”, rekla je Golićeva za “Nezavisne novine”.

Prema njenim riječima, u izradi prostornog plana uzete su i nove političke, ekonomske, socijalne i ekološke okolnosti nastale kao posljedica ubrzanih promjena koje se mogu očekivati do 2025. godine.

Golićeva je istakla da su moderni tokovi nametnuli i neke potpuno nove teme, kao što su klimatske promjene, tehnološko unapređenje infrastrukture, te nova privredna orijentacija koja se očekuje u narednim godinama.

Ona je navela da se u planske dokumente Srpske uvode i novi pojmovi kao što su obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost u građenju, razvoj prekogranične saradnje, uređenje predjela, zaštita biodiverziteta, klimatske promjene, socijalno stanovanje…

“Sve su to relativno novi pojmovi kod nas, ali su to trendovi koji će svakako obilježiti razvoj u narednim godinama ili decenijama. Srpska u nekim od ovih oblasti ima značajan potencijal koji bi mogao biti okosnica razvoja”, rekla je Golićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender