30. 07. 2021.
Promocija NATO-a u Glasu i Nezavisnim novinama

Promocija NATO-a u Glasu i Nezavisnim novinama

Promocija NATO-a u Glasu i Nezavisnim novinama

Nezavisne novine” i “Glas Srpske” u idućem periodu će objaviti seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH, piše ispod svakog od ovih tekstova.

Zašto ovo nije tačno?

Primjer: Jedan od tih tekstova je nosio naslov ”NATO stavlja tačku na ratove”

Pomislili bismo kako je zbog promjene o odnosima među svjetskim silama, ili nekog drugog razloga, NATO odlučio da više nikada neće nekome uraditi ono što je uradio SR Jugoslaviji 1999. godine. Ipak, kada pročitate tekst stiče se potpuno drugačiji utisak.

Tekst ustvari govori o tome kako, ako ne uđemo u NATO, možda opet nekada zaratimo. Ako smo u NATO onda rata nema, niti mogućnosti da nas NATO napadne.

Pogledajmo ovu rečenicu:

“Zemlje članice sarađuju na kriznim žarištima gdje NATO može da pristupi kao velika snaga i svaka zemlja članica može dati svoj doprinos kao što je i Slovenija dala doprinos za stabilizaciju stanja u Avganistanu”, rekao je slovenački ambasador u BiH i dodao da osim bezbjednosnog aspekta članstvo u NATO ima i brojne druge prednosti kao što su bolja ekonomska saradnja zemalja i veći priliv stranih investicija.

Umjesto da ambasador tu rečenicu kaže drugačije, približi i nju i nas istini o tome šta stvarno znači članstvo u NATO, on takođe pribjegava jeziku ispod kojeg se krije sve ono što je važno i što upućuje na istinu.

Tekst od 31.01. ove godine naslovljen je sa: ”Članstvo mamac za investitore”

Po istoj matrici, tekst je pun opštih, površnih mjesta o članstvu u NATO alijansi, sve je umekšano i  uvijeno, kao u obraćanju medijima.

”NATO predstavlja najuspješniji vojno-politički savez čovječanstva, a BiH spada među tri zemlje koje imaju ekskluzivno pravo da postanu članice”  – prenesena je izjava Gorana Pranjića, predstavnika Ministarstva inostranih poslova BiH, koji se posljednjih deset godina bavi pitanjem NATO integracija.

On kaže da NATO predstavlja i savez najbogatijih zemalja svijeta i da to omogućava brojne prednosti svakoj zemlji članici, a posebno njenim stanovnicima. On je naglasio da je članstvo u NATO-u važan signal za strane investitore.

Bez mnogo truda, tekst koji inače govori o tribini “Prednosti članstva u NATO-u”, koja je održana u Centru za kulturu u Bijeljini, pokušava kod čitaoca u podsvjesti stvoriti vezu NATO=INVESTITORI, a pošto važi da su INVESTITORI=RADNA MJESTA=BOLJI ŽIVOT , onda bi trebalo da bude NATO=BOLJI ŽIVOT.

”Nezavisne” i ”Glas” ne namjeravaju da otvore pravu raspravu o tome šta bi znači članstvo u NATO, a  kada se sagleda iz svih uglova. Oni prave seriju plitkih tekstova u kojima se priča o jednom umivenom NATO i to zvuči kao da nam opisuju ružišastu jagnjeću kožu, a ni riječi o razjarenom psu, ili agresivnom vojniku, koji pokušava da se sakrije ispod. Naravno, ova reklama je vjerovatno dobro plaćena, ali nije predstavljena kao reklama.

Kada bi se stvari nazvale pravim imenom onda bi se se na okruglim stolovima i tribinama o NATO-u možda pojavilo i više ljudi od one četvorice koja su došla na tribinu u Trebinju, ili nekolicine u Bijeljini, od kojih su većina bili u uniformama.

Dakle, umjesto propratnog teksta koji glasi; “Nezavisne novine” i “Glas Srpske” u idućem periodu objaviti seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira… – trebalo bi jednostavno da stoji kako će ove dvije dnevne novine objaviti seriju promotivnih tekstova o NATO-u i članstvu u ovoj vojnoj alijansi.

(Kontakt radio/Ž.S)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender