24. 07. 2021.

Radmanović zaprepašten sastankom bošnjačkog rukovodstva sa Orićem

Ovaj sastanak bio je posvećen istrazi pravosudnih organa Srbije o bošnjačkim ratnim zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom u Podrinju u proteklom ratu, a prisustvovali su mu bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SBB BiH Fahrudin Radončić.

U saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navodi se da je Radmanović zaprepašten jučerašnjim sastankom, koji je po svemu ličio na ratne sastanke, sa koga se “frontalno, politički staje u odbranu pojedinaca iz bošnjačkog naroda, zbog sumnji za ratne zločine u proteklom ratu nad Srbima”.

Nevjerovatno je, smatra srpski član Predsjedništva BiH, da skoro 20 godina od završetka rata, nakon toliko uspostavljenih pravila o načinu procesuiranja svih osumnjičenih pojedinaca za ratne zločine iz proteklog rata, pred međunarodnim i domaćim sudovima, i danas pojedini bošnjački političari osporavaju ovaj opšteprihvaćeni princip u regionu i međunarodnoj zajednici da svi pojedinci osumnjičeni za ratne zločine treba da odgovaraju pred nadležnim sudskim organima za počinjena djela.

“Jučerašnje jednonacionalno okupljanje bošnjačkih državnih funkcionera u Predsjedništvu BiH je bježanje od odgovornosti za ratne zločine bošnjačke strane nad srpskim civilnim stanovništvom u proteklom ratu”, tvrdi Radmanović.

On upozorava da nakon tog sastanka njegovi učesnici javno pozivaju na zloupotrebu institucija BiH u korist pojedinaca iz samo jednog, bošnjačkog naroda u BiH, suprotno Ustavu i važećim zakonima BiH, a pri tome se zloupotrebljava institucija Predsjedništva BiH za političku odbranu onoga što se ne može braniti u demokratskom svijetu.

Prema njegovim riječima, zločini u Podrinju nad srpskim civilnim stanovništvom su se desili, počinili su ih pojedinci na bošnjačkoj strani, a to znači da ti pojedinci za to moraju odgovarati.

“Kad se treba procesuriti neko od bošnjačkih vojnih komandanata ili političkih ličnosti za utvrđene i nesporne zločine nad Srbima tokom proteklog rata, onda bošnjački politički vrh ustaje na noge i uglas to proglašava kampanjom protiv BiH i cijelog bošnjačkog naroda, a kad se postupci vode protiv Srba, onda oni to smatraju zadovoljenjem pravde i kažnjavanjem odgovornih s ciljem pomirenja”, konstatuje Radmanović.

On navodi da, bez obzira šta ko mislio o pojedincima za koje pravosudni organi bilo koje zemlje vode istražne postupke u vezi sumnji za počinjene ratne zločine tokom proteklog rata u BiH, pravosuđa svih zemalja iz regiona koja pretenduju na članstvo u EU moraju takve predmete s punom odgovornošću uzeti u razmatranje i procesuirati, poštujući sve evropske pravne standarde, kako ovi slučajevi ne bi bili zloupotrijebljeni u dnevnopolitičke svrhe.

“Bošnjački političari u BiH koji ometaju i onemogućavaju provođenje istraga i sudsko procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine nad pripadnicima srpskog naroda u proteklom ratu, moraju to odmah i bezuslovno prestati, poštujući pravnu državu i opšteprihvaćene principe pravde i pomirenja”, ističe Radmanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender