30. 07. 2021.

Sindikat pravosuđa utvrdio prijedlog zakona o platama

Petrović je nakon sjednice Republičkog odbora istakao da prijedlog zakona predviđa smanjenje razlika koeficijenata unutar iste platne grupe.

“Imamo velike razlike u platama unutar jedne platne grupe ili unutar iste stručne spreme. Naravno da postoje određeni poslovi koji nose više odgovornosti i traže više ulaganja, ali su trenutne razlike previsoke”, rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da zakon treba da reguliše i smanjenje razlika koeficijenata između različitih platnih grupa, jer su, kako kaže, razlike između najniže i najviše plate radnika koji rade u pravosudnim institucijama ogromne.

Petrović je istakao da je plata administrativnog radnika u pravosudnim institucijama, bez toplog obroka i regresa, 370 KM, te da je ovim radnicima dva puta umanjivana plata sa po 10 odsto.

“Prošle godine nam je vraćeno pet odsto, a imamo obećanje Vlade da će od 1. januara biti vraćeno još pet odsto. Osim toga, dogovorili smo se Vladom da se u platnoj listi odvoji iznos toplog obroka i regresa od plate, jer radnik ima pravo da zna koliki mu je iznos plate”, poručio je Petrović.

Prema njegovim riječima, Sindikat pravosuđa krenuo je u izradu prijedloga zakona o platama u dogovoru sa Ministarstvom pravde, jer administrativni radnici u pravosuđu do sada nisu imali svoj zakon o platama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender