24. 06. 2021.
Sjećanje na ZOI u Sarajevu

Sjećanje na ZOI u Sarajevu

Sjećanje na ZOI u Sarajevu

Dubravčićeva je tog 8. februara 1984. na stadionu “Koševo”, na kojem je upriličena ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara, bila poslednji nositelj baklje kojom je upaljen olimpijski plamen.

Ona je to ponovo učinila kada je na Jahorini zajedno sa  skijašicom Žanom Novaković upalila simbolični olimpijski plamen u znak sjećanja na veliko takmičenje iz 1984. godine.

“Srećna sama što sam ponovo ovde, u gradu koji je bio domaćin, mogu reći i jednih od posljednjih izuzetno humanih i toplih olimpijskih igara”, kazala je Dubravčićeva novinarima.

Ona je dodala da je prije 30 godina bilo jasno da su svi građani Sarajeva živjeli za te Olimpijske igre.

Toplinu Sarajeva sam osjetila tokom 1984, a osjetila sam i juče kada sam šetala Baščaršijom i kada su me ljudi zaustavljali na ulici i  izražavali dobrodošlicu”.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je rekao da su prvi dani februara 1984. godine bili možda najsjaniji dio savremene istorije Sarajeva.

“Ovo je vrijeme da ponovo oživimo sjećanje i entuzijazam naših ljudi, da vratimo nadu u budućnost, i da počnemo pripreme za olimpijadu mladih 2017”, rekao je Komšić, podsjećajući na činjenicu da će Sarajevo i Istočno Sarajevo za tri godine zajednički biti domaćini prvom većem međunarodnom sportskom takmičenju nakon rata.

Tada će na olimpijskim borilištima izgrađenim prije 30 godina biti održan Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Za nekoliko dana počinje XXII izdanje Zimskim olimpijskih igara, koje će od 7. do 23. februara biti na programu u Sočiju.

(b92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender