30. 07. 2021.
Indonezija: 16 žrtava vulkana

Indonezija: 16 žrtava vulkana

Indonezija: 16 žrtava vulkana

Vulkan je juče ponovo izbacio oblake gasa i lavu, samo dan pošto se na hiljade stanovnika koji su pobjegli zbog prethodne erupcije, vratilo kućama misleći da je bezbjedno.

Akcija spašavanja je nastavljena, povrijeđene su tri osobe, a strahuje se da će broj žrtava rasti, prenijela je agencija AP.

Među poginulim je novinar lokalne tv stanice i četvoro srednjoškolaca koji su sa nastavnikom otišli da izbliza vide erupciju vulkana.

Vlasti su u petak dozvolile da se oko 14.000 ljudi koji žive u opasnoj zoni, pet kilometara oko vulkana, vrati kućama, pošto je aktivnost vulkana počela da se smiruje.

Međutim, poslije jutarnje erupcije vulkana Sinabung, uslijedila je mnogo snažnija eksplozija i izbacivanje lave niz južne obronke na udaljenost najmanje pet kilometara.

Televizijski snimci prikazuju sela, njive i drveće oko vulkana, pokriveno pepelom.

Vlasti i dalje pokušavaju da spriječe najmanje 16.000 žitelja ove oblasti da se vrate kućama, ali mnogi od njih su insistirali da obiđu svoja imanja, pošto su više od četiri mjeseca proveli u privremenim skloništima. U ovoj oblasti je u novembru stepen opasnosti podignut na najviši nivo.

“Broj žrtava najvjerovatnije će porasti, jer se mnogi još smatraju nestalima, a mrak otežava potragu za njima”, rekao je Asep Sukarna koji predvodi operaciju spašavanja.

Broj evakuisanih porastao je na najmanje 30.000, a u ugroženu oblast poslata je pomoć u hrani, ljekovima i šatorima.

Sinabung je jedan od oko 130 aktivnih vulkana u Indoneziji, koja se nalazi u pacifičkom “vatrenom prstenu”, gdje su erupcije i zemljotresi veoma česti.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender