25. 07. 2021.
Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ustaški zločin u banjalučkim naseljima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, kada je ubijeno najmanje 2.300 ljudi, dokaz genocidnog i fašističkog nagona tadašnjih ustaških vlasti prema srpskom narodu.

“Ubijali su djecu u školama i kućama, starce i sve ljude koje su zatekli u ovim selima. Ovo je jedan od najtežih zločina koje je komunistička vlast decenijama skrivala i koji u to vrijeme nije na adekvatan način obilježen”, rekao je Dodik novinarima u Drakuliću.

On je naglasio da se ovo stradanje Srba nikada ne smije zaboraviti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija podsjetio je da je na prostoru Republike Srpske puno mjesta gdje su stradali Srbi u Drugom svjetskom ratu.

“Malo je ljudi u Republici Srpskoj čiji preci nisu stradali na nekom od stratišta kao što je ovo u Drakuliću, ali i u Јadovnu, Hercegovini i Grmeču.

Veoma je važno da obilježamo godišnjice stradnja i da ne zaboravimo naše pretke koji su na najstravičniji način ubijani”, rekao je Mutabdžija.

Gradnačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da se stravični zločini počinjeni nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu ne smiju zaboraviti.

“Ovo je opomena i poruka onima koji su kreatori takve zločinačke politike da nikada neće biti zaboravljeno šta je počinjeno na ovim prostorima. Svjetski moćnici i danas žele da prekrajaju istoriju, ali to nećemo dopustiti”, naglasio je Gavranović.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović istakao je da se srpskom narodu ne smije osporavati obilježavanje stratišta.

“Moramo se sjećati svih stradali predaka, ali i naših najbiližih koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Mitrović.

Mile Panić iz Motika rekao je da su mu u Drugom svjetskom ratu ubijene dvije sestre i otac i da se ovaj stravičan zločin ne smije zaboraviti.

Služenjem liturgije, parastosom i polaganjem vijenaca kod Spomen–kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić obilježeno je 72 godine od ustaškog pokolja nad više od 2.300 Srba.

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše su, pod komandom ustaškog stožernika Banjaluke Viktora Gutića i franjevca Miroslava Filipovića – Majstorovića ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima krampovima i maljevima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Obilježavanju 72 godine od ovog zločina prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Јovičić, predstavnici institucija Srpske, kao i mnogobrojni građani Banjaluke.

Tipičan zločin za ustaše

Ustaški zločin nad Srbima u Drakuliću iz 1942. tipičan je primjer zločina nad Srbima u Bosanskoj Krajini u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, za koje je karakteristično – uništiti i opljačkati sve što je srpsko, rekao je direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić.

On je podsjetio da su u slučaju Drakulić i još dva srpska sela kod Banjaluke nesporne istorijske činjenice da je jedan od komandanata masakra nad tim selima bio sveštenik rimokatoličke crkve Miroslav Filipović, koji je kasnije jedno vrijeme bio komandant logora u Јasenovcu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender