04. 08. 2021.
Plaćeni račun zove na ročište

Plaćeni račun zove na ročište

Plaćeni račun zove na ročište

Pojedinim stanovnicima Srpske koji su kasnili sa plaćanjem računa, pa su nakon toga izmirili sve svoje obaveze, zbog neažurnosti sudova stizale su plave koverte sa pozivima za ročište.

Stanovnici, koji su pozvali redakciju “Glasa Srpske”, tvrde da su često bili na muci i pored toga što mjesecima nisu ništa dugovali.

– Kasnila sam sa plaćanjem računa za internet, zbog čega sam dobila tužbu pred isključenje. Internet mi je isključen, pa sam otišla i sve platila. To se desilo u februaru prošle godine. Međutim, u decembru mi je stigao poziv za ročište, u kojem se navodi da dug nije bio izmiren – priča jedna Banjalučanka, koja nije željela da joj objavimo ime.

– Nije u redu da poslije deset mjeseci dobijem poziv iz suda za ročište, a sve obaveze sam platila – istakla je ona.

U sličnoj situaciji se našao i Banjalučanin Goran J. koji nije bio na vrijeme platio račune za grijanje.

– Nisam imao novca i kasnio sam sa plaćanjem nekoliko računa. Čim sam mogao, sve sam uredno platio, a nekoliko mjeseci kasnije stigao mi je poziv od suda, kao da nisam ništa platio – istakao je ogorčeno ovaj Banjalučanin.

U Osnovnom sudu Banjaluka potvrdili su da je bilo navedenih slučajeva, ali da se ne vodi posebna evidencija o tome koliko je tačno bilo ovakvih ili sličnih slučajeva.

– Građani u ovakvim slučajevima mogu da se obrate tužiocu ako su izmirili obaveze, da bi tužilac u postupku mogao povući tužbu i sud u tom slučaju donijeti rješenje o njenom povlačenju – istakli su u banjalučkom Osnovnom sudu.

Naglasili su da ako je tuženi izmirio obaveze prije podnošenja tužbe, tada troškove snosi tužilac.

– U slučaju da je tuženi izmirio obaveze poslije podnošenja tužbe, tada je dužan i da snosi troškove postupka – dodali su u Osnovnom sudu Banjaluka.

Čuvanje računa

U udruženju Pokret potrošača RS ističu da je jedna od najboljih zaštita, u slučajevima da na vrijeme nisu proknjiženi računi, čuvanje svih uplatnica.

– Stanovnicima savjetujemo da sve svoje plaćene račune uredno čuvaju najmanje pet godina. Na taj način oni ni u kom slučaju neće moći da budu oštećeni, i uvijek će moći da dostave račune na uvid ako se desi neki propust u banci ili sudu – istakao je sekretar Pokreta potrošača Dragovan Petrović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender