24. 07. 2021.
Profesor Palm: Hiljade pobijenih Srba se ne pominju!

Profesor Palm: Hiljade pobijenih Srba se ne pominju!

Profesor Palm: Hiljade pobijenih Srba se ne pominju!

Profesor istorije na Univerzitetu Geteborg Lenart Palm ukazuje na dosadašnju praksu švedskih i zapadnih medija po kojoj se spominju samo oni koji su “dostojne žrtve” u očima zapadnog svijeta, dok se hiljade pobijenih Srba u principu nikada ne pominju, pa se tako smatraju da “nisu dostojne”.

Švedski istoričar podsjeća da su zapadni mediji u toku rata u BiH pisali o stotinama hiljada žrtava, pa podvlači da je prema posljednjim istraživanjima utvrđena ukupna cifra od 97.207 muslimana, Srba i Hrvata poginulih i nestalih u BiH.

On skreće pažnju da se pored stalnog medijskog isticanja da je stradalo najviše muslimana, ne piše o tome da su muslimani u BiH i vodili najviše ratova i to na jednoj strani protiv Srba, na drugoj protiv Hrvata, i na trećoj protiv svojih sunarodnika muslimanima Fikreta Abdića.

Uz objašnjenje pojmova “dostojnih” i “nedostojnih” žrtava Lenart Palm ukazuje na uporna ponavljanja i pozivanja švedskih i zapadnih medija na manipulisane slike engleske novinarke Peni Maršal o navodnom logoru u Omarskoj, kao i netačne trvrdnje švedske novinarke Anike Hrmud da je jedna muslimanka bila prebačena u srpski “logor smrti”, što asocira na Aušvic.

Palm ističe da takvi logori nisu poznati u jugoslovenskim ratovima devedesetih godina 20. vijeka, ali da su logor smrti u Јasenovcu imale ustaše u toku Drugog svjetskog rata.

Navedeni primjeri samo su mali dio šireg propagandnog rata u kome se izostavljaju značajni dijelovi stvarnosti i tako stvara crno-bijela istorija, zaključuje profesor Palm i dodaje da iza ovog propagandnog rata protiv Srba stoje jake snage čije interese objašnjava na sljedeće načine:

Namjera je da muslimanima pribave simpatije u ulozi žrtve; da EU i SAD mogu naknadno legitimisati i opravdati činjenicu da su diplomatskim priznavanjem separatizma, koji je u suprotnosti sa Helsinškim ugovorom iz 1975. godine, ignorisali nepovredivost granica jedne priznate članice UN i potpomogli izazivanje ratova u bivšoj Јugoslaviji,

Takođe, namjera je da NATO dobije argumente za svoje samoproglašeno pravo da interveniše i zaustavlja navodne “genocide” naprimjer u Libiji.

Profesor Palm žali što su i švedski mediji ušli u to “kolo” gdje su muslimani Alije Izetbegovića “dostojne žrtve” na koje stalno treba podsjećati, dok Abdićevi muslimani “nisu dostojni”.

Hrvatske žrtve su “dostojne” samo kad su žrtve Srba, ali ne i kad su žrtve muslimana. Kada je riječ o srpskim žrtvama onda one ni u kom dijelu bivše Јugoslavije “nisu dostojne”, završava švedski istoričar.

O dvostukim mjerilima i neobjektivnosti švedskih medija svjedoče i neuspjeli pokušaji da se spriječi prikazivanje norveškog dokumentarnog filma o Srebrenici na švedskoj televiziji.

Ipak, u prilog najnovijim pozitivnim primjerima vrijedno je pomenuti i uvrštavanje dokumentarnog filma “Težina lanaca” Borisa Malagurskog, koji je uvršten na repertoar festivala BANEFF-a (Balkanski novi film), koji se već nekoliko godina polovinom februara održava u Štokholmu i najvećim švedskim gradovima i koji posjećuje veliki broj naših i švedskih građana.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender