25. 07. 2021.
Veš mašina budućnosti: Pere sa čašom vode!

Veš mašina budućnosti: Pere sa čašom vode!

Veš mašina budućnosti: Pere sa čašom vode!

Britanski stručnjaci izumili su veš mašinu koja pere uz minimalnu količinu vode. Umjesto dragocjene tečnosti, za uklanjanje prljavštine i mirisa sa odjeće mašina koristi plastične granule.

Kompanija “Xeros”, koja stoji iza ove tehnologije, tvrdi da je ovaj način pranja veša ne samo ekonomičniji već i efikasniji i da čuva prirodnu okolinu.

Uz to granule sprječavaju prenos boja, tako da se bez bojazni može zajedno prati bijeli i obojeni veš. Zamjenom vode granulama od sintetičkog polimera štedi se, takođe, i na deterdžentu, a iste granule se mogu koristiti za 500 pranja.

Stručnjaci Univerziteta u Lidsu, koji su razvili ovu tehnologiju, prvobitno su pokušavali da riješe jedan savim drugi problem. Profesor Stiven Berkinšo želio je da nađe način kako da boja na tkaninama bude što duže postojana, ali je shvatio da bi novo rješenje moglo da se primjeni i za uklanjanje mrlja sa veša.

Za jedan ciklus pranja potrebno je da se u mašinu sipa oko milion sićušnih, plastičnih granula zajedno sa šoljom vode i nekoliko kapi specijalnog deterdženta.

Ova tehnologija je trenutno dostupna samo za hotele i perionice, ali kompanija planira da u skorijoj budućnosti proizvede i kućnu verziju mašine.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender