23. 07. 2021.
Banja Luka: Otvoren dnevni centar za osobe sa mentalnim smetnjama

Banja Luka: Otvoren dnevni centar za osobe sa mentalnim smetnjama

Banja Luka: Otvoren dnevni centar za osobe sa mentalnim smetnjama

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je otvorio Dnevni centar, pojasnio je da je namijenjen licima sa posebnim potrebama koja su prošla ciklus obrazovanja u Centru „Zaštiti me“.

„Djeca će se nakon završetka ciklusa edukacije i obrazovanja ovdje moći okupljati, dalje rehabilitovati, družiti i što temeljitije se osposobljavati za samostalan život u okviru njihovih zdravstvenih i psihofizičkih mogućnosti“, rekao je Gavranović novinarima.

On je napomenuo da je grad Banjaluka i do sada davao veliku podršku ovakvim projektima, podsjetivši da je ovo prva lokalna zajednica koja je osnovala vrtić za djecu sa posebnim potrebama, te da su ranije otvorena dva slična dnevna centra.

Gavranović je čestitao svima koji su se udružili da bi danas bio otvoren ovaj dnevni centar, navodeći pri tom Udruženje edukacijsko-rehabilitacijski centar, banjalučki Centar za socijalni rad, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, gradske institucije, kao i roditelje i one koji će dnevni centar koristiti.

On je rekao da će danas otvoreni dnevni centar biti finansiran preko Centra za socijalni rad, dok će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obezbijediti dio sredstava za opremanje.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske LJubo Lepir istakao je da Ministarstvo pozdravlja aktivnosti otvaranja Dnevnog centra i napomenuo da su otvaranja dnevnih centara sastavni dio novih reformskih procesa u oblasti socijalne zaštite.

Lepir je rekao da je trenutno oko deset opština u Srpskoj u fazi otvaranja ili izgradnje dnevnih centara za osobe sa mentalnim smetnjama, ističući da će ti centri unaprijediti socijalnu zaštitu i podršku djeci sa posebnim potrebama.

Direktor banjalučkog Centra za socijalni rad Borka Vukajlović podsjetila je da Banjaluka raspolaže sa dva dnevna centra, te da je prvi otvoren 2005. godine.

„Ono što je slično za sva tri dnevna centra jeste da obuhvata populaciju mladih sa intelektualnim oštećenjem, a različitost je u tome što su u svaki dnevni centar smješteni korisnici po stepenu oštećenja“, navela je Vukajlovićeva.

Direktor dnevnog centra Marina Šajinović je rekla da dnevni centar za odrasla lica sa mentalnim smetnjama trenutno ima 23 korisnika.

„Za početak počinjemo da radimo sa tri grupe, a do kraja godine očekujemo da ćemo imati više od 40 korisnika. Korisnici će imati obrok, biće uključeni u radne aktivnosti i kreativne radionice“, dodala je Šajinovićeva.

(SRNA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender