25. 07. 2021.
Kovačević: Sud BiH još jednom pokazao da u njega ne treba imati povjerenja

Kovačević: Sud BiH još jednom pokazao da u njega ne treba imati povjerenja

Čolak: Za nerješavanje predmeta odgovorni Sud i Tužilaštvo BiH

“Dok ti slučajevi ne budu riješeni, opterećivaće i javnost i međunacionalne odnose u BiH. Svaka presuda podliježe preispitivanju drugostepenog organa i tu se susrećemo sa dodatnim problemom, zato što u okviru istog suda imamo i prvi i drugi stepen”, rekao je Čolak za “Glas Srpske”.

Čolak se nada da da će zakon o sudovima biti što prije usvojen, jer će sudske odluke biti puno objektivnije ako drugostepena instanca bude nezavisna od prvostepene.

“Od neprocjenjive je važnosti da imamo apelacioni ili viši sud. To nije vrhovni sud nego sud koji će postupani isključivo po žalbama koje donese Sud BiH”, naglasio je ministar pravde BiH.

Komentarišući aktivnosti pravosuđa Srbije u slučaju Nasera Orića i njegovih saboraca, Čolak je rekao da je BiH i sa Srbijom potpisala i ratifikovala sporazume o saradnji i razmjeni podataka.

On je dodao da za pomenutim osobama nije raspisana potjernica, već da je Srbija tražila podatke radi raspisivanja potjernice.

“Kada je riječ o ratnim zločinima, ni BiH ni Srbija ne izručuju svoje državljane, nema problema da se ti dokazi ustupe, odnosno da se daju informacije gdje se osumnjičeni ili optuženi nalaze. Sve drugo ne vodi relaksaciji, nego usložnjavanju odnosa”, smatra Čolak.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender