25. 07. 2021.
Dodik u Sočiju na Putinov poziv

Dodik u Sočiju na Putinov poziv

Dodik u Sočiju na Putinov poziv

Zimske olimpijske igre, 22. po redu, biće otvorene 7. februara i trajaće do 23. februara u Sočiju na obali Crnog mora, a ugostiće oko 2.800 sportista iz više od 80 zemalja. Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovaće državnici iz velikog broja zemalja, a poziv iz Kremlja stigao je i u Palatu Republike.

– Predsjednik RS u Soči putuje 6. februara i sa ostalim svjetskim državnicima dan kasnije će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara – rekli su u Kabinetu predsjednika RS.

Dodik će, kako su dodali, iskoristiti priliku da na marginama svečanosti u Sočiju razgovara sa brojnim liderima zemalja koji će takođe na Putinov poziv prisustvovati jednom od najvećih događaja u svijetu ove godine.

Poziv koji je stigao iz Moskve u Banjaluku potvrda je odličnih političkih i ekonomskih odnosa između RS i Rusije, koji su u posljednjih nekoliko godina rezultirali kreiranjem jedinstvenog političkog stava o svim važnim pitanjima u BiH i svijetu i brojnim privrednim projektima poput izgradnje “Južnog toka” i uspješne privatizacije naftne industrije RS.

Dokaz opredijeljenosti Rusije za nastavak saradnje sa RS je i predstojeća balkanska turneja zamjenika ruskog ministra inostranih poslova Alekseja Meškova. Najbliži saradnik šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova polovinom mjeseca trebalo bi da posjeti Beograd, Zagreb, Sarajevo i Banjaluku gdje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima.

Odlikovanje

Dodik bi trebalo da putuje u Rusiju i u martu gdje će mu biti uručeno odlikovanje.

– Fond jedinstva pravoslavnih naroda donio je odluku da predsjedniku RS dodijeli odlikovanje za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanju i unapređenju hrišćanskih vrijednosti u društvu – kazali su u Kabinetu predsjednika RS.

Dodiku će 11. marta na svečanosti u Moskvi odlikovanje uručiti predsjednik Fonda Valerij Arkadijevič Aleksejev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender