23. 07. 2021.
Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

EK kritikovala Hrvatsku zbog korupcije

U Izvještaju EK o borbi protiv korupcije u svim zemljama Unije, navodi se da je najmlađa članica učinila znatne napore u poboljšanju okvira za borbu protiv korupcije, ali ne i na njenom sprječavanju.

Evropska komisija, kako prenose hrvatski mediji, preporučuje Hrvatskoj da primjeni strategiju suzbijanja korupcije u javnim nabavkama, posebno u zdravstvenom sektoru, te da osigura mehanizme zaštite za “zviždače” koji prijavljuju korupciju.

“Nije nam cilj da kažemo koja je zemlja korumpiranija od druge. Nemamo namjeru da ovim Izvještajem rangiramo zemlje prema kriterijumu borbe protiv korupcije. Ali predlažemo šta se sve može učiniti”, rekla je povjerenica za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom, koja je predstavila Izvještaj na konferenciji za novinare u sjedištu EK u Briselu.

Zajedno sa izvještajem objavljeno je i posebno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Evrobarometar, a prema kojem, na primjer, čak 89 odsto hrvatskih ispitanika smatra da su podmićivanje i veze najlakši način dobijanja određenih javnih usluga u Hrvatskoj.

U prosjeku, među ispitanicima u drugim zemaljama EU, takav odgovor daje 73 odsto anketiranih.

U Hrvatskoj 94 odsto ispitanika smatra da je u zemlji raširena korupcija, dok je u EU taj prosjek nešto veći od tri četvrtine ispitanika. Lani je šest odsto hrvatskih ispitanika moralo da plati mito ili je na neki način svjedočilo korupciji, dok je taj prosjek u EU četiri odsto.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender