01. 08. 2021.
Kako zadržati koncentraciju kad radite od kuće?

Kako zadržati koncentraciju kad radite od kuće?

Kako zadržati koncentraciju kad radite od kuće?

Rad od kuće je mač sa dvije oštrice. S jedne strane je lakše jer ne morate da ustajete rano i mamurni jurite na bus ne bi li zakasnili na posao, a s druge strane je teže jer se koncentracija gubi vrlo lako, s obzirom na mali milion kućnih sitnica koje vas ometaju.

Međutim, ukoliko ste prinuđeni da nekoliko dana mirujete i ne ustajete iz kreveta, a ne možete sebi da priuštite taj luksuz i prenesete obaveze na drugog, nekoliko je trikova koji će vam pomoću da održite koncentraciju i postignete produktivnost koju imate i u kancelariji.

Pronađite lični prostor

To ne mora uvijek da bude vaš radni sto, već mjesto na kojem se osjećate najprijatnije. Ipak, pokušajte što manje da ležite, jer će vas to dodatno dekoncentrisati. Naučno je dokazano da smo u tom položaju manje produktivniji, a posao se neće obaviti sam.

Isključite televiziju

Televizor je dokazano najveća smetnja za posao, jer odvlači previše pažnje. Uz njega se nikada nećete koncentrisati kako treba.

Ne preskačite obroke

Mnogi griješe kad uzimaju jednu podužu pauzu tokom radnog dana i to uglavnom za obilan ručak, nakon kojeg im se čini da je vrijeme za odmor i spavanje. Greška! Uzimajte male i česte pauze za jelo, inače ćete “pregoriti”.

Zaboravite na društvene mreže

Uz televiziju, jedna od najvećih prijetnji vašem radu su i društvene mreže. Jedan minut provjere Fejsbuka, vrlo se brzo pretvori u jedan sat pregledavanja novosti kod prijatelja, dopisivanja, gledanja slika… Provjerite profil prije posla i u pauzama, kako se vaš radni dan ne bi pretvorio i u radno veče.

Raspodijelite posao

Bilo bi dobro da noć prije odvojite pet minuta i da raspodelite posao. Lakše je kad znate šta tačno treba da napravite, a i osjećaćete se bolje kada znate da ste obavili sve što ste imali. Uvijek je bolje raditi unaprijed, nego biti u zaostatku, zar ne?

(Moj portal)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender