05. 08. 2021.
Radojičić i Sorensen: Teško do rješenja za Sejdić-Fincija prije raspisivanja izbora

Radojičić i Sorensen: Teško do rješenja za Sejdić-Fincija prije raspisivanja izbora

Radojičić i Sorensen: Teško do rješenja za Sejdić-Fincija prije raspisivanja izbora

Radojičić je tokom susreta sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Peterom Sorensenom izrazio skepsu da će, u svjetlu sve oštrijih predizbornih sučeljavanja političkih partija i nepostojanja saglasnosti o načinu izbora članova Predsjedništva BiH u Federaciji BiH, to biti moguće postići.

Tokom susreta je bilo riječi o daljem nastavku razgovora na rješavanju pitanja primjene odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” i dogovora o mehanizmu koordinacije o evropskim pitanjima u BiH.

“EU će nastaviti da podržava dijalog domaćih subjekata u traženju rješenja za odluku `Sejdić-Finci` i u narednim sedmicama očekuje se nastavak razgovora na najvišem nivou”, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

Sagovornici su pozdravili početak Tvining projekta EU za parlamente u BiH, koji “startuje” ove sedmice i koji će doprinijeti osposobljavanju parlamenata za proces evropskih integracija.

Narodna skupština Republike Srpske bila je inicijator ovog projekta, koji će, kako se očekuje, u naredne dvije godine doprinijeti jačanju kapaciteta parlamenta Srpske za evropska pitanja.

Radojičić i Sorensen razmijenili su mišljenja o pitanjima iz domena javnih emitera, kako o pitanju zakonodavstva, tako i o sporom napretku u digitalizaciji.

Sa žaljenjem je konstatovano da nalazi inspekcije EU, koja je nedavno obišla proizvođače mlijeka u BiH, još nisu povoljni da bi omogućili izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište EU.

Tokom susreta je bilo riječi o problemima u obrazovanju, organizaciji nacionalne grupe predmeta, ali i potrebi refokusiranja obrazovnog sistema na praktične sposobnosti đaka i studenata i usklađenosti sa potrebom zapošljavanja.

Radojičić i Sorensen razgovarali su i o fazi obrade podataka rezultata popisa u BiH, za šta EU i dalje pruža stručnu pomoć.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender