26. 07. 2021.
Kijev: Blokirano sjedište ukrajinske vlade

Kijev: Blokirano sjedište ukrajinske vlade

Zapad pomaže fašistima u Ukrajini

Nasilje na ulicama ukrajinskih gradova daleko je od izražavanja nezadovoljstva naroda protiv vlade i predstavlja posljednji primjer uspona najpodmuklijeg oblika fašizma u Evropi nakon pada Trećeg rajha, upozorava internet stranica “Global riserč”.

U proteklih nekoliko mjeseci Ukrajinu potresaju protesti opozicije i njihovih pristalica zbog odbijanja predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše Sporazum o pridruživanju i trgovini sa EU.

Protesti su bili uglavnom mirni do 17. januara, kada su demonstranti naoružani palicama, šljemovima i improvizovanim eksplozivnim napravama pokrenuli brutalno nasilje prema policiji, upadajući u zgrade državne administracije i udarajući sve za koje vjeruju da simpatišu vladu.

Politički pokret po imenu “Ispravni sektor” okuplja veći broj ultranacionalističkih grupacija, uključujući “Slobodu”, “Ukrajinske patriote”, “Ukrajinsku narodnu skupštinu”, “Ukrajinsku nacionalnu odbranu” i “Trizub”.

Sve ove organizacije dijele zajedničku ideologiju, koja je, između ostalog, uglavnom antiruska, antiimigrantska i antijevrejska.

Koristeći zastrašivanje i brutalnu silu, koja je bila tipična za Hitlerove “Braon košulje” ili Musolinijeve “Crnokošuljaše”, ove organizacije su spor u vezi sa ukrajinskom ekonomskom politikom i političkim željama pretvorile u borbu za opstanak.

Slike Kijeva u plamenu, ulica Lavova ispunjena nasilnicima i drugi zastrašujući primjeri haosa u Ukrajini pokazuju da politički pregovori sa opozicijom više nisu centralna tema. Sada se postavlja pitanje da li će ukrajinski fašizam naići na podršku ili će biti odbačen.

SAD su snažno stale na stranu opozicionara, bez obzira na njihov politički karakter. Početkom decembra članovi vladajućih struktura – poput senatora DŽona Mekejna i Viktorije Nuland – bili su na trgu u Kijevu da bi iskazali podršku demonstrantima.

Iako je karakter opozicije postao mnogo očigledniji u proteklih nekoliko dana, SAD i zapadna vladajuća klasa i njihova medijska mašina nisu učinili ništa da bi osudili pojavu fašizma.

Umjesto osude njihovi predstavnici sastajali su se sa predstavnicima “Ispravnog sektora” i smatraju da oni ne predstavljaju prijetnju, ili, drugim riječima, SAD i njihovi saveznici dali su odobrenje za nastavak nasilja u ime krajnjeg cilja – promjene režima.

Pokušavajući da Ukrajinu izvuku iz ruske sfere uticaja, savez SAD – EU – NATO, što nije prvi put, stao je na stranu fašista. Fašističke paravojne snage, koje finansira i podržava Amerika, uzrokovale su smrt ili nestanak više miliona ljudi u Latinskoj Americi.

Avganistanske mudžahedine, koji su se kasnije transformisali u Al kaidu, stvorile su i finansirale SAD radi destabilizacije SSSR-a. Bolna je realnost da su u Libiji, ali i sada u Siriji, Amerika i njeni saveznici stajali iza finansiranja i podrške džihadistima u borbi protiv vlade ovih zemalja.

Situacija u Ukrajini je uznemirujuća, jer predstavlja politički požar, koji bi veoma lako mogao izazvati raspad

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender