30. 07. 2021.
Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik u Gradišci: Više me interesuju Gornji Podgradci nego Baščaršija

“Više me interesuju Gornji Podgradci nego Baščaršija, koja je nekome egzotična. Izloženi smo velikim pritiscima. Ovdje je na sceni projekat međunarodnog faktora koji hoće sve da zgazi. Kad vidim koliko su navalili na Republiku Srpsku dobijam novu snagu i volju”, rekao je Dodik na tribini održanoj sinoć u Kulturnom centru “Gradiška”.

On je naglasio da Republika Srpska nikada nije imala više međunarodnih prijatelja, pominjući prije svih Rusiju i Izrael, ali i Italiju, kao i neke druge zemlje Evropske unije.

“Republika Srpska je cijenjena i zbog toga što je najstabilnija u regionu, i što sva pitanja rješavamo u okviru zakona i slova Dejtona. Evropske integracije su za nas neminovnost, a o NATO integracijama izjasniće se narod Srpske na referendumu”, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike rekao je da pritisci iz Sarajeva na Srpsku ne jenjavaju, već da su svakodnevno sve veći, te naglasio da je jedina odbrana prema prijetnjama iz Sarajava politika koja se vodi u Srpskoj.

“Oni iz Sarajeva, potpomognuti međunarodnim faktorom hoće da na nivou BiH bude zajednička poljoprivreda i prosvjeta, da Srpsku pravoslavnu crkvu u Federaciji BiH preimenuju u bosansku pravoslavnu crkvu. Ja im odgovaram da to neće uspjeti”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da pojedine političke partije iz Srpske stalno govore da nema opasnosti po Srpsku, što je veoma naivno. “To je klasično nepoznavanje politike. Vodimo čvrstu politiku, a svijet poštuje čvrst stav”, rekao je Dodik.

Dodik je najavio i sastanak sa liderima političkih partija iz Srpske, koje imaju predstavnike u institucijama BiH.

“Do tog sastanka će doći narednih dana, odnosno čim se vratim iz Sočija, sa otvaranja Zimskih olimpijskih igara, gdje me je pozvao predsjednik Rusije Vladimir Putin”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja građana, on je najavio da će uskoro biti završen put od Gornjih Podgradaca do Mrakovice, početak izgradnje obilaznice oko Gradiške, mosta preko rijeke Save i rekonstrukciju Osnovne škole “Vasa Čubrilović”.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da za sedam i po godina, od kada je na toj dužnosti, nije donesena ni jedna oduka na štetu Republike Srpske.

“U BiH 18 godina poslije rata odnosi nisu ni malo bolji. Većinski narod hoće da vlada cijelom BiH. Svakodnevno se pokušava sa ustavnim promjenama, sa urušavanjem Dejtona. I za provođenje odluke ‘Sejdić-Finci’ ponudili smo najbolje rješenje. Čak i u Evropskoj komisiji znaju da su se prevarili u vezi sa odlukom ‘Sejdić-Finci’, ali neće to da priznaju”, istakao je Radmanović.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada Republike Srpske pruža podršku svim lokalnim zajednicama, te da su milioni maraka utrošeni na fondove za studente, natalitetnu politiku, povećanje penzija i redovnost plata.

“U Gradišci smo uložili desetine miliona maraka u poljoprivredu, modernizaciju bolnice, privredu, infrastrukturu i javne investicije. Sa tim nećemo stati, ne samo u Gradišci, već i u cijeloj Republici Srpskoj”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je posebno istakla projekat sanacije sistema odbrane od poplava i izgradnju novih sistema za navodnjavanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender