04. 08. 2021.
Interpol obaviješten o nemogućnosti izručenja Orića i Meholjića

Interpol obaviješten o nemogućnosti izručenja Orića i Meholjića

Interpol obaviješten o nemogućnosti izručenja Orića i Meholjića

Iz Direkcije navode da je to u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH, kao i da je Interpol Beograd obaviješten o mogućnosti ustupanja krivičnog gonjenja nadležnim pravosudnim organima BiH.

U saopštenju Direkcije ističe se da BiH ima jednaku obavezu postupanja bilo da je riječ o difuznim ili crvenim potjernicama, dok samo postupanje po međunarodnim potjernicama “zavisi i od nacionalnog zakonodavstva svake od zemalja članica Interpola”.

Iz Direkcije ističu da će u slučaju da dobiju obavještenja Generalnog sekretaraijata Interpola o procesuiranju novih zahtjeva koji se odnose na slučajeve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, na zahtjev međunarodnih sudova ili tijela koje je uspostavio Savjet bezbjednosti UN, ona biti proslijeđena Ministarstvu pravde BiH na dalju procjenu i preduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Republika Srpska priprema odgovor na političku i pravnu zaštitu koju je Naser Orić dobio od bošnjačkih lidera u vezi sa optužnicom za ratne zločine koju je protiv njega podiglo Specijalno tužilaštvo Srbije.

Interpol Beograd je dostavio svim članicama ove organizacije međunarodne potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije. Politički lideri Federacije najavili su za četvrtak sastanak sa kojeg će Interpolu uputiti protestno pismo.

Konsultacije predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama s predsjednikom Srpske, kako saznajemo, počele su jutros i nastaviće se do sredine naredne nedjelje kada će Srpska, pripremiti odgovor na političku i pravnu zaštitu koju su bošnjački politički lideri pružili Naseru Oriću.

Beogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Orića i Meholjića.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender