30. 07. 2021.
Promovisano fototipsko izdanje sarajevskog Zakonopravila Svetog Save

Promovisano fototipsko izdanje sarajevskog Zakonopravila Svetog Save

Promovisano fototipsko izdanje sarajevskog Zakonopravila Svetog Save

Ističući značaj objavljivanja ove knjige profesor sa Bogoslovskog fakulteta u Foči Stanka Stjepanović naglasila je specifičnosti ovog sarajevskog prepisa, u odnosu na ostale prepise, koje se ogleda u njegovoj očuvanosti, kao i u tome što se na njegovim marginama može pročitati i zapis o istoriji stare crkve u Sarajevu, gdje se ovaj originalni prepis danas čuva.

„Ovaj prepis datira iz prve polovine 14. vijeka i u njemu se nalazi tajni zapis, prvi u svijetu koji je napisan slovenskim pismom, a koji je napisao monah Isaija, za koga se zna da je bio u delegaciji kneza Lazara koja je išla kod carigradskog patrijarha da isposluje skidanje anateme sa Srpske pravoslavne crkve,“ rekla je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da ovaj prepis karakteriše i to što je prvo napisan na pergamentu, a potom na jagnjećoj koži, što ga čini izuzetno očuvanim te i danas može koristiti, ne samo Crkvi i lingvistima, nego i državi za istraživanje običajnog i porodičnog prava, napominjući da je u Bosni i Hercegovini sve do 1920. godine u području porodičnog prava bilo u primjeni samo ovo Zakonopravilo.

Prema njenim riječima Zakonopravilo Svetog Save je zbirka kanonskih i državnih propisa, koje je Sveti Sava 1219. godine odnio u Nikeju pred Carigradskog patrijarha i vizantijskog cara kako bi izdejstvovao autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu, uz uputstvo kako će se država i crkva vladati.

„Zbornik je nastao u 13. vijeku dok se za sarajevski prepis zna da je bio gotov već u 14. vijeku, tačnije 1362. godine i prepisivan je direktno sa knjige Dabarske episkopije, od strane Budimljanskog episkopa Teofila“, naglasila je Stjepanovićeva, dodajući da se sarajevski prepis Zakonopravila čuva kao eksponat u staroj Svetoarhangelskoj crkvi u Sarajevu, na Baščaršiji.

O ovom kapitalnom izdanju na promociji je govorio i novinar i publicista iz Foče, Radisav Mašić, koji je posebno istakao da je Zakonopravilo Svetog Save nastalo više od 100 godina prije Dušanovog zakonika, što svjedoči o vjekovnom postojanju Srba na ovim prostorima.

„Ovi zakoni uređuju crkveni, ali i svjetovni život srednjevekovne Srbije i predstavljali su osnov za donošenje kasnijih zakona“, naglasio je Mašić.

Jedan od priređivača ovog fototipskog izdanja, jeromonah Serafim Gligić, rekao je da ovaj zbornik pokazuje da je Sveti Sava još davno Srbe uveo, ne samo u Evropu, nego u svijet i vječnost, napominjući da ovaj prepis ima 732 stranice i da će se uskoro naći u prodaji i u bibliotekama.

Objavljivanje ove značajne knjige pomogli su Kancelarija za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Srbije, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, pravni fakulteti iz Beograda, Kragujevca, Banjaluke i Istočnog Sarajeva, kao i Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče.

Recitatori Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada su, na ovoj promociji, podsjetili na život i djelo Svetog Save.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender