05. 08. 2021.
Radmanović zarađuje duplo više od Nikolića, ostane i kusura

Radmanović zarađuje duplo više od Nikolića, ostane i kusura

Radmanović zarađuje duplo više od Nikolića, ostane i kusura

Osnovna neto plata za članove predsjedništva BiH računa se sa osnovicom od 475,69 KM i koeficijentom deset, koji imaju samo članovi Predsjedništva, piše Euroblic.

Konačnom zbiru dodaje se i određeni procenat u zavisnosti od godina radnog staža. Poređenja radi, plata predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, iznosi 2.321 KM.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH ima platu 4.987 KM, a to je za 2.380 KM više od njegovog kolege iz Beograda, Ivice Dačića.

Među ministrima u Savjetu ministara po zaradi vodi Nikola Špirić, ministar finansija čija je neto plata 4.876 KM, ali, navodi EuroBlic, Špirić mjesečno prihoduje i duplo više budući da je po funkciji angažovan u brojnim institucijama BiH.

Jedna od tih institucija je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH gdje Špirić ”zarađuje” 2.400 KM. Članovi istog UO, Zoran Tegeltija i Ante Krajina po tom osnovu zarađuju oko 2.000 KM. Svi oni članovi su i Upravnog odbora Agencije za osiguranje BiH.

Sulejman Tihić može se podičiti najvećom decembarskom platom od svih kolega iz kolegijuma Doma naroda – Tihić je na račun primio 4.966 KM . Božo Ljubić je nešto ”slabiji” sa 4.914 KM, ali i tako slabiji jači je od predsjednika Skupštine Srbije za 2.700 KM.
Delegati SDP i DNS, Hasan Bećirović i Petar Kunić za tešku delegatsku borbu mjesečno dobiju po 4.852 KM, slično kao i Krstan Simić i Dušanka Majkić delegat i poslanik iz SNSD.

Ipak, kao što znamo, plata nije dovoljna za život pa poslanici zajedničkog parlameta ubiru dnevnice za putovanja, naknade za članstvo u ad hok komisijama, smještaj i mnoge druge troškove. Jedan od njih zove se mjesečni paušal i samo on iznosi 713 KM. Kako to sve izgleda kada se sabere pokazuje se na primjeru Nermine Ćemalović, poslanika SDP BiH koja godišnje zaradi 82.000 KM, tj. 6.800 KM mjesečno, a plata joj je ”samo” 4.635 KM.

(Kontakt radio/Euroblic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender