30. 07. 2021.

Svjedoci: Orić je mučio i Bošnjake

U pisanim svjedočanstvima Bošnjaka iz Srebrenice navodi se niz primjera Orićeve bestijalnosti prema sunarodnicima – od toga da je u zaštićenoj enklavi UN razvio švercerski biznis do brojnih ubistava nepodobnih Bošnjaka i silovanja bošnjačkih žena.

U svjedočenju koje je Šaha Čohadarević iz Konjević Polja dala vojnim istražnim organima Armije BiH u Tuzli 1995, nakon što je Vojska Republike Srpske oslobodila Srebrenicu, navodi se da je Orić bio “glavna ličnost po svim pitanjima u tom gradu”.

“Naser Orić bio je poznat po tome što je odvodio djevojke i žene iz Srebrenice po svom izboru i neke od njih silovao. Znam za slučaj jedne lijepe djevojke po imenu Zlata, iz Kamenice kod Zvornika, koju je Naser silovao”, navela je Čohadarevićeva.

U strogo povjerljivom dokumentu Uprave službe vojne bezbjednosti pri Generalštabu takzvane Armije BiH, sa potpisom generala Jusufa Jašarevića, takođe se navode Orićeve kriminalne aktivnosti.

“Prema svjedočenju Huse Salihovića i Fahrudina Alića, Orić je silovao izvjesnu djevojku Beharu, kćerku Rifata iz Boljevice, a takođe je planirao ubistvo Ibrana Mustafića”, zabilježio je Jašarević.

On je u ovom dokumentu naveo da je Orić u svom stanu u Tuzli 1995. imao oko 3 kilograma zlata i 500.000 njemačkih maraka.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH saopštila je juče da je beogradska kancelarija Interpola dostavila svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Nasera Orića i Hakije Meholjića.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je ranije istragu protiv Nasera Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i bošnjački političari Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić razgovarali su 30. januara u Predsjedništvu BiH sa Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem, Amirom Mehmedovićem, Smajom Mandžićem i Nurijom Husićem.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender