26. 07. 2021.
U Srpskoj prvi put manje od 100 hiljada učenika!

U Srpskoj prvi put manje od 100 hiljada učenika!

U Srpskoj prvi put manje od 100 hiljada učenika!

“To je krupno pitanje sa kojim se cjelokupno društvo susreće i još nemamo konkretan odgovor na koji način odgovoriti ovom izazovu koji predstavlja i globalizacijsko pitanje i jedno od najvažnijih pitanja uspješnog razvoja Republike Srpske”, rekao je Mutabdžija u parlamentu Srpske, obrazlažući Informaciju o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period od 2010. do 2014.godine.

Mutabdžija je napomenuo da je Vlada Srpske iz Ekonomsko-socijalne komponente Republike Srpske izvršila maksimalna ulaganja u obrazovne institucije na svim nivoima u periodu od 2010. do 2012. godine u iznosu od 40 miliona KM.

Govoreći o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Mutabdžija je rekao da je u Srpskoj u odnosu na 2010. godinu napravljen pomak uključenosti djece u predškolsko vaspitanje, koja trenutno iznosi 12 odsto ukupne populacije predškolskog uzrasta.

Mutabdžija je podsjetio da je resorno ministarstvo 2011. godine počelo realizaciju programa pripreme djece u godini pred polazak u školu u koji se uključuje veliki broj djece koja nisu uključena u rad predškolskih ustanova.

On je rekao da je kroz ovaj program u 2012. godini uključeno 40 odsto djece predškolskog uzrasta.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Mutabdžija je naveo da kroz reformu srednjeg obrazovanja treba raditi na povećanju uključenosti djece u školama opšteg obrazovanja i gimnazijama sa postojećih 20 odsto na 30 odsto.

Komentarišući obrazovanje odraslih i obrazovanje u saobraćaju, Mutabdžija je podsjetio da je u Srpskoj donesen kvalitetan zakon koji tretira ovu problematiku, dok, nažalost, u Federaciji BiH na nivou kantona nema adekvatnog zakona.

“Time se stvara velika praznina, zbog čega značajan broj ljudi iz Srpske ne koristi usluge Centra za obrazovanje odraslih Republike Srpske, već odlazi u Federaciju, gdje po skraćenim procedurama ostvaruje pravo na prekvalifikacije”, istakao je Mutabdžija.

Govoreći o visokom obrazovanju, Mutabdžija je rekao da je u periodu od 2010. do 2012. godine u Srpskoj, s jedne strane, značajno povećan broj visokoškolskih javnih i privatnih ustanova, a s druge strane zabilježen pad broja svršenih srednjoškolaca.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender