04. 08. 2021.
Za domaće potrebe proizvodi se dovoljno mlijeka, jaja, živinskog mesa…

Za domaće potrebe proizvodi se dovoljno mlijeka, jaja, živinskog mesa…

Za domaće potrebe proizvodi se dovoljno mlijeka, jaja, živinskog mesa…

Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori, rekao je da bi, s obzirom na raspoložive resurse, u kratkom roku mogle biti zadovoljene domaće potrebe za pšenicom, kukuruzom, ribom i pojedinim vrstama voća i povrća.

“Godišnje potrebe Srpske za pšenicom su oko 220.000 tona, a proizvodnja u posljednjih pet godina bila je 142.000 tona, odnosno u 2007. je proizvedeno 166.000 tona, a u 2013. godini 180.000 tona”, pojasnio je Stevanović.

Kod kukuruza je, tvrdi Stevanović, situacija nepovoljnija, prije svega zbog nepovoljnih agroklimatskih uslova u posljednjih nekoliko godina.

“Zbog toga se potrebe u posljednjih pet godina podmiruju oko 60 odsto, mada ima godina kada su potrebe podmirivane sa oko 80 odsto, uz iste sjetvene površine kao što je prosjek već godinama”, naglasio je Stevanović.

Prema njegovim riječima, ako se posmatra stanje na nivou BiH, situacija je gora zbog znatno lošijeg stanja u Federaciji BiH, gdje se potrebe podmiruju samo kod proizvodnje mlijeka.

Stevanović smatra da je za povećanje proizvodnje u narednom periodu potrebno povećati ukupne sjetvene površine, odnosno broj grla stoke.

“To je lako izvodljivo jer se trenutno koristi samo 55 odsto raspoloživih oraničnih površina. Ono što je neophodno jeste povećati i prinos po jedinici sjetvene površine, odnosno po jednom grlu stoke”, naveo je Stevanović.

On je dodao da je, uz mjere koje trebaju preduzimati proizvođači, jedan od najznačajnijih preduslova za povećanje proizvodnje dugoročnost sa stanovišta državne podrške.

“Neophodno je i da na tržištu djeluju mehanizmi ublažavanja neminovnih tržišnih oscilacija ponude i tražnje, prije svega kroz robne rezerve, ali i dugoročnim povezivanjem poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije, u čemu se neće gledati komercijalni efekti samo u jednoj godini”, poručio je Stevanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender