24. 06. 2021.
Hrvatska raspisala potjernicu za generalom VRS Manojlom Milovanovićem?

Hrvatska raspisala potjernicu za generalom VRS Manojlom Milovanovićem?

MUP Srpske uputio urgenciju Interpolu zbog potjernice za generalom Milovanovićem

U MUP-u Srpske Srni je rečeno da se u obavještanju navodi da Milovanović ne može biti lišen slobode, jer je državljanin BiH, ali je Hrvatskoj ponuđeno da predmet ustupi pravosuđu BiH.

MUP Republike Srpske je posredstvom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH uputio urgenciju Interpolu u Lionu kojom se traži objašnjenje zašto BiH nije obaviještena o mogućnosti raspisivanja potjernica, jer procedura predviđa obavezu Interpola da obavijesti zemlju o tome.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je večeras da ne zna šta mu konkretno Hrvatska stavlja na teret po raspisanoj međunarodnoj potjernici Interpola za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Hrvatska je 7. januara, na pravoslavni Božić, raspisala međunarodnu interpolovu potjernicu za Milovanovićem za navodni ratni zločin.

Manojlo Milovanović bio je načelnik Generalštaba Vojske Srpske. Nekoliko puta svjedočio je na suđenjima pred Haškim tribunalom.

Milovanoviću nepoznat sadržaj optužnice

Bivši načelnik Vojske Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je večeras Srni da ne zna šta mu konkretno Hrvatska stavlja na teret po raspisanoj međunarodnoj potjernici Interpola za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Otkud ja znam šta im je palo na pamet, da li su znali da će biti raspisana potjernica za Naserom Orićem, pa su htjeli neku ravnotežu, samo što i Lion nije reagovao u mom slučaju, a trebalo je, a reagovao u slučaju Orića”, naglasio je Milovanović.

On kaže da je izgubio pravo žalbe u centrali Interpola u Lionu, te da mu nije poznato da su institucije Srpske išta preduzele u vezi sa njegovim slučajem.

Hrvatska je navodno 7. januara, raspisala međunarodnu interpolovu potjernicu za Milovanovićem za navodni ratni zločin.

Manojlo Milovanović bio je načelnik Generalštaba Vojske Srpske. Nekoliko puta svjedočio je na suđenjima pred Haškim tribunalom.

Orić – Milovanović i dvostruka pravila

Hrvatska Milovanovića traži zbog, kako navode u potjernici, ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Manojlo Milovanović za ATV kaže da mu nije jasno za šta ga sada tereti Hrvatska.

„I sada nakon toliko, prošao sam rat, Hag Sarajevo, niko mi nije našao ni crno iza nokta. Osjećam se jadno”, kaže Milovanović.

Šta mu tačno Zagreb stavlja na teret, danas nije bilo moguće saznati. Nepoznato je i mnogo toga u BiH. U slučaju Manojla Milovanovića izostala je reakcija Sarajeva kao u slučaju Nasera Orića. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obavijestila je nakon nekoliko dana ostale agencije. Za razliku od Orićeve potjernice, sa ovom za Manojla Milovanovića nisu upoznali javnost. Nije bilo ni reakcije ministra pravde, ni Predsjedništva ni bilo koga iz vrha države ko je u ovim slučajevima nadležan.

I tu je najveći problem navodi Alternativna televizija iz Banjaluke (ATV) jer Interpolu u Lion nije upućen prigovor koji je moguć po rezoluciji skupštine Interpola. Interesantno je da u slučaju Manojla Milovanovića ni Francuzi nisu pitali BiH da li će da reaguje kao što je to urađeno u slučaju Naser Orić, navodi ATV.

Taj je prigovor moguće poslati u roku 30 dana od dana raspisivanja potjernice. Ukoliko se do petka 7. februara ne desi neko čudo, za Milovanovićem će biti automatski raspisana crvena potjernica. U prevodu, napusti li granicu BiH biće uhapšen.

„Za Naserom Orićem se digla država, a za mnom niko, ni to pola države. A ja sam pokušao da dignem državu”, kaže za ATV Milovanović.

Kako ATV saznaje, MUP Srpske zatražio je od Direkcije za koordinaciju da u Francusku urgentno pošalje upit zašto se nisu interesovali da li BiH ima prigovor kada je u pitanju Manojlo Milovanović. Ministarstvo pravde Srpske tražilo je od ministarstva pravde BiH da u okviru svojih nadležnosti postupi identično kao u slučaju Naser Orić.

Manojlo Milovanović bio je načelnik Generalštaba Vojske RS. Nekoliko puta boravio je u Hagu, ali samo kao svjedok. Nikada se njim Tribunal nije bavio, pa još više iznenađuje potjernica iz Zagreba. Milovanović je i član Senata RS.

(ATV, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender