24. 06. 2021.
Stroži kriterijumi za izbor prevoznika

Stroži kriterijumi za izbor prevoznika

Prevoznici ogorčeni zbog nule iz gradske kase

Naime, prevoznici tvrde da, ako se nastavi ovakva loša ekonomska situacija u kojoj su i ako i dalje bude nula za njih u gradskoj kasi, moraće da se zaduže kod banaka po nepovoljnim kreditima.

“Karta koju plaćaju putnici nije dovoljna za prevoznike i nemamo nikakve subvencije. Pored toga što su najavljena poskupljenja za komunalne usluge, na prevoznike se u potpunosti zaboravilo”, rekao je Dejan Mijić, generalni direktor kompanije “Autoprevoz”.

On dodaje da, ako se nešto ne preduzme, Banjaluci će se dogoditi da ima najgori prevoz u regionu.

“Dogodiće se da ćemo se morati zaduživati kod banaka po nepovoljnim kreditima i da će ovaj grad imati najgori javni prevoz, jer ne postoje subvencije, a cijena karte ostala je ista od 1. oktobra 2011. godine”, naglasio je Mijić.

Cijena pojedinačne karte u Banjaluci je 1,60 KM, dok mjesečna jedinstvena karta košta 51,10 KM.

Mijić tvrdi da prevoznicima u regionu dobijaju subvencije od svojih gradskih uprava.

“Prevoznicima u Novom Sadu daju 70 odsto subvencija, u Beogradu 50 odsto, a u Banjaluci niti jedan odsto. Gradska uprava radila je analizu u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom iz Novog Sada, ali mislim da bi subvencija trebalo da ide najmanje 30 odsto”, naglasio je Mijić.

Radenko Pavlović, vlasnik kompanije “Pavlović turs”,  kaže da je i trenutna cijena karata visoka za građane, ali da popuste i subvencije treba da im obezbijedi Gradska uprava, a ne prevoznici.

“Građanima je i ova karta skupa, ali bi uz gradske subvencije bilo lakše. Zato moramo razraditi plan koliki procenat subvencija bi bio idealan”, rekao je on.

Pavlović dodaje da grad treba da preuzme subvencije za mjesečne karte.

“Nigdje ne postoje popusti za socijalno ugrožene kategorije, već samo u autobusima. Grad treba da daje subvencije, a ne prevoznici, jer od sredstava za subvencije prevoznici bi uložili u autobuse, radnike i ono što nam je potrebno u što boljem radu”, zaključio je Pavlović.

On je dodao da treba više razgovarati po ovom pitanju, kako bi prevoznici mogli da budu samoodrživi.

Drago Ostojić, direktor komapnije “Central company”, kaže da je teško raditi bez subvencija i da popuste koje imaju na mjesečne karte samo prevoznici moraju da daju.

“Teško je raditi bez subvencija i sve popuste mi moramo da isfinansiramo. Trebalo je sada zajedno da predamo zahtjev za poskupljenje, jer su predali i ‘Toplana’, ‘Vodovod’ i ‘Čistoća’. Nismo se na vrijeme dogovorili, ali se nadam da će u budžetu za narednu godinu biti planirana i ova sredstva”, naglasio je Ostojić.

On dodaje da će ovu godinu teško izdržati kada su u pitanju finansije.

“Mislim da ćemo teško izdržati ovu godinu, ali vidjećemo kako budu tekao priliv novca”, naglasio je Ostojić.

Slobodanka Marčeta, zamjenik direktora “Bočac tursa”, rekla je da bi subvencije dobrodošle, ali se oni nisu zvanično obraćali gradu.

“Nismo se obraćali gradu, jer su nam prilikom potpisivanja novog ugovora, koji je na sedam godina, već rekli da nam ne mogu obezbijediti subvencije”, kazala je Marčeta.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Banjaluke, potvrdio je da su prevoznici tražili subvencije, ali da novca za to nema u kasi.

“Oni su tražili subvencije od grada, ali im mi nismo mogli dati zbog ekonomske krize i rebalansa budžeta. Cijenu karata oni ne mogu povećavati, jer se ta odluka donosi jedino u Skupštini grada”, rekao je Novaković.

Kartoni sa ćirilicom

“Bočac turs” promijenio je kartone mjesečnih karata za zajedničke gradske linije javnog gradskog prevoza.

“Izvršili smo promjenu s latiničnog na ćirilićno pismo, u skladu s novim ugovorom koji smo potpisali s gradom. Zamjena košta jednu KM”, rekla je Slobodanka Marčeta, zamjenik direktora.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender