30. 07. 2021.
Vučić: Ne znam i nije važno koje je nacionalnosti dijete koja sam spasio

Vučić: Ne znam i nije važno koje je nacionalnosti dijete koja sam spasio

Sajber rat oko Vučića u snijegu: Ko je blokirao snimak?

Spasavanje zavejanih građana u Vojvodini minulog vikenda nezvanično je proglašeno za početak izborne kampanje na internetu. U subotu je RTS objavio ekskluzivni snimak akcije u Feketiću tokom koje je prvi potpredsjednik vlade u jednom trenutku prenosio dječaka iz zavejanog vozila u helikopter Vojske Srbije. Nekoliko sati kasnije pojavila se parodija sa titlom preko originalnog snimka RTS-a koja se ruga Aleksandru Vučiću (na titlu u jednom momentu Vučić tobož traži od vojnika da mu se „nahvata neko zgodno dijete za slikanje”). Parodija je iste večeri nestala sa interneta, a Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Šer konferencija (okuplja blogere i aktiviste društvenih mreža) osudili su ono što su nazvali „pokušajem cenzure na internetu”.

U nedjelju se oglasio vođa naprednjaka na „Tviteru” i „Fejsbuku”. Odbacio je vezu sa cenzurom, sam postavio sporni snimak i rekao da mu je drago što je nasmijao Srbiju ali da smatra da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, „djeca neumjesno nazivaju pogrdnim imenima”.

U ponedjeljak se ispostavilo da je brisanje parodije izvedeno uz pomoć softvera bugarske kompanije KVZ mjuzik, koji je javni servis postavio prošle nedelje kako bi štitio svoja autorska prava. Nije brisana samo parodija, već i originalni snimak na kom nije bilo sarkastičnih titlova, i to sa svih sajtova koji nisu vodili ka zvaničnom kanalu RTS-a. Po riječima urednika sajta RTS-a Ljubiše Obradovića, softver je podešen tako da prepoznaje digitalni potpis RTS-a i blokira duplikate i to samo sa onih sajtova koji su ga, kako kažu u RTS-u, „neovlašćeno uzeli”. U izjavi za „Politiku” Obradović je objasnio da njihov novi softver ne reaguje na politički sadržaj snimka već na „nezakonite duplikate” i automatski ih blokira. Kad je riječ o klipu koji je Vučić objavio (sa vidljivim žigom RTS-a), Obradović kaže da „treba pitati autora tog snimka i Vučića odakle ga je uzeo”. „To će naša pravna služba razmotriti. Mi štitimo svoja prava na svom kanalu na ’Jutjubu’”, kaže urednik sajta RTS-a. On dodaje da snimak vjerovatno potiče sa drugih sajtova ili kanala van Jutjuba, a „RTS ne može da blokira Fejsbuk na kom je Vučić okačio parodiju“.

Ovim objašnjenjem nisu impresionirani u ANEM-u. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija osudila je juče ekspresno skidanje satiričnog snimka i ocijenila da uopšte nije bilo mjesta zaštiti autorskih prava u ovom slučaju. ANEM smatra da je „korišćenje snimaka koji se odnose na dnevno izvještavanje”, kao i prerada tih snimaka kao autorskog djela, „slobodno i dozvoljeno po Zakonu o autorskim pravima” i ne smatra se kršenjem autorskog prava.

U beogradskoj advokatskoj kancelariji koja se bavi IT pravom navode da je snimak tehnički moguće skinuti zbog povrede autorskog prava ali ukazuju na pravo slobode govora i da snimak ne bi izazvao sumnju u cenzuru da nije skidan. „S obzirom na to da je ovaj snimak vidjela javnost, kao i da je dat u svrhu izborne kampanje, postavlja se pitanje da li se korišćenjem legitimnih elektronskih sredstava pokušava da ograniči sloboda govora i na kraju politička sloboda”.

Dragan Varagić, istaknuti bloger i savjetnik za poslovnu primjenu interneta, ističe da na „Jutjubu” ima na hiljade nezakonito preuzetih klipova sa RTS-a.

„To meni govori da je neko direktno dao nalog da se baš taj sadržaj blokira. Neko ko je blizak SNS-u potpuno nezavisno od centrale dao je nalog velikoj stranačkoj vojsci na internetu. Oni masovnim prijavama mogu da blokiraju i sadržaj na ’Jutjubu’, a još lakše nalog na ’Tviteru’. Ko je naredio da se to desi nema pojma s tim šta je internet. Jer da je pitao ljude u stranci koji su za to nadležni dobio bi savjet da to nipošto ne radi. SNS ima najbolji nastup na internetu”, kaže Varagić.

Kada se vidjela reakcija naroda, pristupilo se gašenju požara.

„Bilo je vrlo očigledno da je snimak direktna propaganda vezana za izbore. Čovjek odlazi u pustaru po snijegu a tamo je TV ekipa koja snima kako on spasava neko dijete. Ljudi su se iznervirali kad su vidjeli tu priču, a posebno priču sa cenzurom. Politički oponenti su iskoristili svoje resurse i pomogli da se proširi broj parodija”, smatra Varagić. Jedna od verzija je da je cenzuru sprovela opozicija, što je po njegovom mišljenju „užasno pametno”, ali on ne vjeruje da su srpske političke stranke trenutno kadre za takav poduhvat.

Internet bruji, a „Politika” potvrđuje da je autor parodije beogradski glumac Srđan Miletić, koji nije htio da komentariše bilo šta u vezi sa spotom.

„To je ipak samo šala koja se pretvorila u nešto što mi nije bila namjera. Ne želim da učestvujem ni u čijim predizbornim kampanjama. Ja se trudi da budem humorista”, rekao je kratko Miletić, koji je poznat po političkim skečevima (serija „Nikad izvini” emitovana na Televiziji Pink).

(Politika)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender