24. 06. 2021.
Vekarić: Da nisu procurile informacije, Orića smo mogli uhapsiti u Srbiji

Vekarić: Da nisu procurile informacije, Orića smo mogli uhapsiti u Srbiji

Vekarić: Da nisu procurile informacije, Orića smo mogli uhapsiti u Srbiji

“Ne raduje što je ovo izašlo u javnost, on je imao komunikaciju u Srbiji i bilo je šanse da dođe i bude dostupan pravosudnim organima. Ovako, u predfazi pre crvene poternice izašlo je u javnost i samo je nanelo štetu”, rekao je Vekarić za RTS.

Prema njegovim riječima, Orić je u Srbiji komunicirao sa ljudima koji su bili predmet interesovanja u potrazi za generalom Ratkom Mladićem. “Napravljena je velika šteta i ostaje samo da se sa kolegama iz BiH nastave razgovori o ovom slučaju”, naglasio je Vekarić.

On je dodao da je Orić dolazio u Srbiju i da je informacija o zahtjevu za raspisivanje Interpolove potjernice zbog ratnog zločina samo nanijela štetu u ovom slučaju.

“Ne mogu da analiziram gde je procurelo, ali delimično znamo štetu predmeta. Napravljena je međunarodna turbulencija, imate predsednika koji prima Nasera Orića u svom kabinetu”, rekao je Vekarić.

On je istakao da postoji zvaničan odgovor direkcije koja se bavi potjernicama da Orić ne može biti izručen Srbiji, kao i da sada ostaje mogućnost, na osnovu Protokola o saradnji sa BiH, da se sa tamošnjim kolegama nastave razgovori o ovom slučaju.

“Ono što se zvanično može reći jeste da je moguće razgovarati o ustupanju dokaza BiH, ali je protokol zasnovan na dobrovoljnosti i pitanje je hoće li BiH upotrebiti te dokaze”, istakao je Vekarić.

Govoreći o hapšenju predsjednika Građanske inicijative “Srbija, demokratija pravda” Olivera Ivanovića na Kosovu, Vekarić je rekao da je srpsko tužilaštvo iznenađeno hapšenjem i pritvorom Ivanovića, jer njega nisu imali ni u jednom predmetu ni u tragu.

“Nisam negde ni čuo da je on pomenut. Druga stvar, Unmik je radio istu ovakvu istragu, mislim 2005. godine, i nije našao nijedne dokaze, tako da ne znamo kakvim sada dokazima mogu da raspolažu”, istakao je Verić.

Prema njegovim riječima, saradnja sa Euleksom je odlična, ali u ovom slučaju nije bilo nikakvih informacija i Euleks je bio poprilično zatvoren.

Komentarišući saznanje da je nekoliko policajaca osumnjičeno za učešće u otmici muslimana u Štrpcima, Vekarić kaže da je očigledno da su oni koji su imali zadatak da štite, ustvari pomagali da se izvrši otmica putnika iz voza.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju. Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender