24. 06. 2021.
Dugovi u privredi 25 milijardi KM

Dugovi u privredi 25 milijardi KM

Dugovi u privredi 25 milijardi KM

Ukupna unutrašnja dugovanja u privredi BiH dostigla su 25 milijardi maraka, procjena je Spoljnotrgovinske komore BiH.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da je ovo alarmantan podatak i uzrok hronične nelikvidnosti koja guši privredu.

– Skoro sa sigurnošću se može reći da bi gotovo polovina preduzeća u BiH poslovanje mogla okončati stečajnim postupkom ili likvidacijom ukoliko bi se striktno primijenio Zakon o stečaju – kazao je Hasić i dodao da država, kao najveći potrošač, duguje ogroman novac privrednicima.

Hasić je istakao da privrednici veoma teško naplaćuju potraživanja čak i kada se odluče na podnošenje tužbi.

– Sudski sporovi traju po nekoliko godina tako da je naplata tim putem izuzetno mala, jer mnoge firme u tom periodu odlaze u stečaj – kazao je Hasić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da će tačne podatke o dugovanjima unutar privrede Srpske imati nakon što sva preduzeća predaju završne račune, ali da je očigledno da je problem nelikvidnosti i dalje veoma izražen.

– To je jedan od osnovnih problema u privredi. Takođe izražen je i pad obrtnog kapitala, o čemu govori i povećan broj blokiranih računa. Očekujemo da će se u što skorije vrijeme u parlamentarnoj proceduri naći zakon o multilateralnoj kompenzaciji koji će omogućiti prebijanje dugovanja – kazao je Blagojević.

On je istakao da je neophodno da se što prije donese i zakon o rokovima za izmirenje novačnih obaveza između privrede i javnog sektora, ali i između samih privrednika.

– Smanjenjem rokova i njegovim zakonskim uređenjem riješio bi se jedan dio problema – naglasio je Blagojević.

– Ta zaduženja ulaze u krug koji više neće biti moguće zatvoriti jer će mnoga preduzeća pasti. Ako je ta cifra zaista tolika, ona govori o totalnoj nelikvidnosti privrede – naglasio je Zgonjanin.

Prema podacima Privredne komore RS ukupna kratkoročna potraživanja privrede Srpske u 2012. iznosila su 4,3 milijarde KM i bila su veća za 14 odsto u odnosu na 2011. godinu kada su bila 3,7 milijardi. Obaveze su u 2012. godini iznosile 14,76 milijardi KM, što je za 13,35 odsto više nego u 2011. godini, kada su iznosile 13,02 milijardi KM.
Kompenzacija

Hasić je istakao da zakon o multilateralnoj kompenzaciji ne rješava problem u potpunosti, ali da bi doprinio rješavanju problema.

– Multilateralna kompenzacija može biti jedan od ključnih uzroka sive ekonomije, ali u ovom slučaju bi donekle riješila problem i smanjila iznos potraživanja – naglasio je Hasić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender