05. 08. 2021.
Obilježeno 39 godina rada Ekonomskog fakulteta

Obilježeno 39 godina rada Ekonomskog fakulteta

Obilježeno 39 godina rada Ekonomskog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da diploma ovog fakulteta ima težinu i vrijednost u velikoj konkurenciji visokoškolskih ustanova u Srpskoj.

On je dodao da institucije Republike Srpske daju principijelnu podršku javnim fakultetima, podsjetivši da je i Ekonomski fakultet banjalučkog Univerziteta uz pomoć investicije Vlade i grada Banjaluka od tri miliona KM znatno poboljšao svoje prostorne kapacitete.

“Sve više sazrijeva uvjerenje da nakon pet godina primjene principa iz Bolonjske deklaracije u visokom obrazovanju Republike Srpske, treba sistematično podvući crtu i reći šta je dobro, a šta loše primijenjeno”, rekao je Radojičić prilikom promocije.

On očekuje da će ovog proljeća biti donesen novi zakon o zvanjima u Republici Srpskoj, kojim će se uvesti red u ovu oblast, uključujući i ekonomska zvanja.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da 39 godina uspješnog rada podrazumijeva doba zrelosti jedne visokoškolske ustanove i da je način rada nastavnika Ekonomskog fakulteta vrijedan poštovanja.

“Druženje studenata tokom njihovog školovanja pokazalo je da je Ekonomski fakultet njihova druga kuća, što podrazumijeva da ostanu aktivni u svojoj struci, ali i u vezi sa ovim fakultetom”, rekao je Stanić.

Dekan Fakulteta Novak Kondić istakao je da je u 39 godina rada zvanje steklo 4.974 diplomirana ekonomista, 203 magistra i 57 doktora ekonomskih nauka, što predstavlja zavidan rezultat.

On je dodao da je veliki broj svršenih studenata našao zaposlenje u Republici Srpskoj, dok je znatan broj svoje školovanje nastavilo u inostranstvu, jer se diplome Ekonomskog fakulteta banjalučkog Univerziteta priznaju u velikom broju zemalja.

“Ovaj fakultet je, prije svega, rasadnik ekonomskih stručnjaka, ali s obzirom da je za vođenje državnih institucija potrebno znanje ekonomije, ekonomisti su često nosioci raznih funkcija. Nama predstavlja veliku čast da je veliki broj naših nastavnika opravdao svoje obavljanje tih funkcija”, rekao je Kondić.

Čestitke povodom dana Fakulteta uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Najboljim studentima generacije, koji su ostvarili prosjek ocjena veći od devet – Sanji Jakovljević, Aleksandri Krčmar i Radani Vukić nagrade od po 500 KM uručili su predstavnici Saveza računovođa i revizora i Ekonomskog fakulteta, a dodijeljene su i tri jednokratne stipendije školske fondacije “Radovan Ribić” iz Edmontona u Kanadi od po 300 dolara za najbolje studente druge godine .

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender