25. 07. 2021.
Policija u Tuzli rastjerala demonstrante, protesti i sutra (VIDEO)

Policija u Tuzli rastjerala demonstrante, protesti i sutra (VIDEO)

Policija u Tuzli rastjerala demonstrante, protesti i sutra (VIDEO)

Radnici Dite i drugih tuzlanskih preduzeća te brojni građani Tuzle, kako su i najavili, jutros u 12 sati počeli su protest ispred zgrade Vlade TK, gdje su uposlenici Dite i drugih kompanija stavili cvijeće i zapalili svijeće.

Mirni protest nije dugo trajao. Demonstranti su počeli kamenjem, bakljama i jajima gađati zgradu Vlade TK te su skinuli sa zgrade i zapalili zastavu Tuzlanskog kantona.

U kamenovanju je uništen prvi sprat zgrade Vlade TK, a premijer, ministri i zaposleni su napustili zgradu Vlade TK.

Policija je nakon toga napravila kordone, a kada su demonstranti pokušali ih probiti policija je upotrijebila suzavac. Došlo je do obračuna između policije i demonstranata, te je više policajaca povrijeđeno.

U poslijepodnevnim satima predstavnici demonstranata pristali su na pregovore sa policijom koja je obećala puštanje uhapšenih demonstranata na slobodu.

Oko 20 šasova su to i ispoštovali te na slobodu pustili Aldina Širanovića.

No, iako je dogovor postignut oko 18 sati, demonstranti nisu pristali da se raziđu. Njih blizu 2.000 je ostalo na ulicama te su počeli paliti kontejnere, gume i bacati petarde.

Policija je poduzela akciju i krenula u razbijanje demonstracija.

Bačene su ogromne količine suzavca, zbog čega je cijela ulica pored zgrade vlade bila obavijena gustim dimom. Prema tvrdnjama demonstranata, policija je uz suzavac koristila i pendreke.

Demonstranti su se oko 19 sati razbježali, a jedna grupa huligana krenula je u pljačku radnji i objekata u Tuzli.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić istakao je da su službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli sve zakonom predviđene mjere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te sprječavanja izvršenja krivičnih djela.

Dodao je da će protiv počinioca krivičnih djela biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Prema posljednjim informacijama, u Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca koji su zadobili lake i teške povrede. Takođe je u Hitnoj službi primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Podsjetimo, osim u Tuzli danas su protesti organizovani i u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću, Kaknju i Prijedoru.

Za sutra su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH. U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odgođeni su ispiti.

Više stotina građana Sarajeva okupilo se danas od 13 sati pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo kako bi podržali demonstrante iz Tuzle. U jednom trenutku situacija je postala dramatična, kada su povrijeđena četvorica policajaca, te su intervenisali specijalci i potisnuli demonstrante prema Domu sindikata.
Demonstranti su se počeli razilaziti od 17 sati, a saobraćajnica je odblokirana.

Protesti su počeli uz parole “Lopovi napolje” i “Vi ste banda”, a u više navrata su prema zgradi Vlade KS letjeli jaja i kamenice, pri čemu su porazbijana stakla. Na fasadi zgrade ispisivane su i parole poput “Lopovi”.

Građani Sarajeva su novinarima izjavljivali kako su kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi te da se već jednom treba stati u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana. Takođe, iskazali su i podršku građanima Tuzle koji su zbog teškog socijalnog stanja u državi započeli proteste u svome gradu, a u čemu su im se danas u svojim gradovima pridružili i građani Sarajeva, Zenice, Bihaća, Kaknja.

Izneseno nekoliko zahtjeva

Sat nakon okupljanja pred zgradom Vlade KS građani Sarajeva iznijeli su i nekoliko zahtjeva: hitno puštanje uhapšenih tuzlanskih demonstranata iz zatvora, transparentno trošenje budžetskih sredstava, ukidanje službenih automobila i dolazak na posao vlastitim vozilima, javnim prijevozom ili biciklima, ukidanje plaćanja članstva u mnogim komisijama.

Najviše se nekako mogao čuti zahtjev da na slobodu bude pušten Aldin Širanović, aktivista i demonstrant iz Tuzle, a jedna od parola na današnjim protestima je glasila: “Sarajevo uz Tuzlu. Svi smo mi Aldin Širanović”.

Nešto iza 15 sati situacija je postala dramatična kada su građani nasrnuli na jednog policajca, dok ih je jedan od demonstranata poprsako suzavcem, pri čemu su povrijeđena četiri policajca kojima je pomoć pružena u bolnici Koševo. Nakon tog incidenta policija je privela više građana Sarajeva, iako to iz MUP-a KS nije zvanično potvrđeno, a specijalci su demonstrante potisnuli prema Domu sindikata, te blokirali prilaz zgradi Vlade KS.

Od tada su demonstranti ostali pred Domom sindikata i tako blokirali saobraćajnicu u ulici Obala Kulina bana. To je potrajalo do 17 sati kada su se počeli polako razilaziti, ali je nakon toga jedna grupa demonstranata zapalila kontejnere u koje su potom nabacali i automobilske gume pred Domom sindikata.

Iza 18.30 sati građani su se razišli, a na mjesto događaja stigli su vatrogasci koji su ugasili vatru zapaljenu u kontejnerima.

Saobraćaj je normalizovan.

U prostorijama MUP-a KS danas je održan radni sastanak ministra unutrašnih poslova Nerimina Pećanca i policijskog komesara Vahida Ćosića na kome je razmatrana situacija u vezi sa protesnim okupljanjem ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Nakon njihove analize iz MUP-a su izdali saopćenje za javnost u kome navode da su protesti počeli u 13 sati okupljanjem blizu 70 građana pred Vladom KS koji su mirno protestvovali, dajući podršku demonstrantima u Tuzli.
“Policija reagovala profesionalno”

“Tokom protesta neodgovorna grupa mlađih osoba jajima i kamenjem je gađala zgradu Vlade, pri tom razbivši nekoliko stakala na prozorima i oštetivši parkirana vozila. Osiguravajući navedeni skup policija je postupala strpljivo, ne dajući se isprovocirati i korektno se odnosila prema demonstrantima. Nažalost bez ikakvog povoda i razloga, nekoliko pojedinaca (mlađih osoba), koji su se naknadno priključili protestima, fizički su napali tri policijska službenika, nanijevši im povrede. Na ovaj napad policija nije odgovorila upotrebom sile, već je ‘kordonom’, na miran način potisnula demonstrante dalje od zgrade Vlade Kantona”, saopšteno je iz MUP-a KS u popodnevnim satima četvrtka.


http://www.youtube.com/watch?v=kwU_hU3Kx8M

(Danas.info, Klix. ba, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender