25. 07. 2021.

Poslanici Srpske napustili Parlamentarnu skupštinu BiH

Takođe je zatražena informacija o statusu potjernice koju je Hrvatska raspisala za generalom Manojlom Milovanovićem, a koja nije puštena u javnost gotovo mjesec dana za razliku od potjernica koje je Srbija raspisala za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Poslanici SDS-a i SNSD-a smatraju da se radi o duplim standardima i očitoj diskriminaciji Srba u BiH.

Na početku sjednice poslanici SDS-a i SNSD-a zahtjevali su da se informacije o generalima Đukiću i Milovanoviću uvrste u dnevni red, ali su bošnjački poslanici to uporno odbijali.

Nakon višečasovnih pauza i pokušaja dogovora Srbi su pristali da ta pitanja postave u okviru tačke poslanička pitanja,ali im ministar pravde Bariša Čolak, koji je prisustvovao sjednici, nije dao odgovor pravdajući se da ne zna tačne informacije te da mora tražiti odgovor od, u slučaju generala Đulića, Suda BiH a u slučaju generala Milovanovića, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

,,Odgovor koji je dao ministar Čolak dokazuje da Srbi odnosno predstavnici Republike Srpke nemaju u Parlamentu isti odnos kao druga dva naroda.odlučili smo da napustimo sjednici i nećemo nastaviti rad dok ne dobijemo odgovore”,kaže poslanik SDS u Predstavničkom vijeću Darko Babalj.

,,Poslata je snažna poruka srpskom narodu da njih ova država nikada neće zaštiti, da ih ne smatra svojim građanima i da je spremna da toleriše najgrublje oblike njihove diskriminacije i kršenje ljudskih prava.To su nam danas na direktan način poručili predstavnici Bošnjaka”, tvrdi poslanik SNSD-a Drago Kalabić.

I dok se slučaj Orić-Meholjić digao na najviši politički nivo, Bošnjaci bi pitanja koja se tiču srpkih generala Đukića i Milovanovića prebacili na pravosuđe BiH.Napuštanje sjednice od strane srpskih poslanika tumače kao prijetnje, pokušaj ucjene, antidejtonski i antiustavni čin.

U pomoć, kao i obično, pozivaju visokog predstavnika, da kazni neposlušne Srbe.

Hrvati, ovaj put, nisu posezali za teškim riječima i osudama srpkih kolega.

Iako su bošnjački poslanici imali namjeru da nastave sa sjednicom Predstavničkog vijeća,koja bi doduše imala nivo javne rasprave jer se bez predstavnika Republike Srpske može obaviti diskusija ali ne i glasanje, sjednica je prekinuta jer ni svi Bošnjaci nisu bili na sjednici pa nije bilo neophodniog kvoruma od 22 poslanika.

Izvor: BNTV

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender