25. 07. 2021.
Protesti građana u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću… (VIDEO)

Protesti građana u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću… (VIDEO)

Protesti građana u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću… (VIDEO)

Nakon Tuzle i Sarajeva i građani Bihaća okupili su se ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog Kantona, javlja Anadolija.

Prema riječima čitaoca portala Radiosarajevo.ba, Opština Bihać je opkoljena, a okupljeni zgradu Vlade USK-a gađaju grudvama.

Prema posljednjim informacijama, savjetnik premijera USK-a Mahir Midžić obratio se jednoj grupici demonstranata s prijedlogom da se formira radna grupa, koja bi se uputila kod premijera na sastanak.

Međutim, nezadovoljna masa izgurala ga je nazad prema Vladi, ne želeći uopšte da čuju prijedlog, jer ga, kako se čulo, smatraju “praznom pričom”, javlja Radio Sarajevo.

Potom je pokušan ulazak u zgradu Vlade, te je došlo do naguravanja sa policijom, nakon čega su demonstranti počeli bacati jaja.

Građani su se okupili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, uzvikujući parole “Lopovi napolje” i “Vi ste banda”.

Kako javlja reporter Klix.ba sa mjesta događaja, pripadnici policije snimaju današnje demonstracije u Sarajevu. Građani su poručili da ovaj skup treba shvatiti ozbiljno i da demonstracije treba izvesti do kraja.

“Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana”, kazala je građanka Latifa Tajić, te dodala da će ispred zgrade Vlade KS ostati do kraja.

Na protestima je i Sarajlija Sanjin Čepalo.

“Tuzli je potrebna podrška. Nadam se da će se narod u BiH napokon probuditi. Kao što čujem, demonstracije su u svim većim gradovima BiH, u Bihaću, Mostaru, Zenici”, rekao je on.

Blizu stotinu Zeničana okupilo se ispred kantonalne vlade da bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan protestuju zbog obespravljenih radnika.

I stanovnici Bihaća su se okupili dajući podršku Tuzlacima, a zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona gađaju grudvama.

U Tuzli je danas više stotina građana i nezadovoljnih radnika iz sindikalnih organizacija pet firmi, nekadašnjih giganata sa područja Tuzlanskog kantona, blokiralo saobraćajnicu u blizini kantonalne Vlade, koju su prethodno gađali kamenicama i jajima.

Razbijeno je nekoliko stakala na prvom spratu zgrade Vlade, nakon čega je neko iz mase bacio zapaljenu baklju na policiju..

Više stotina građana i nezadovoljnih radnika iz sindikalnih organizacija pet bivših velikih preduzeća iz Tuzlanskog kantona, blokiralo je u Tuzli saobraćajnicu u blizini kantonalne Vlade, koju su prethodno gađali kamenicama i jajima.

Razbijena su brojna stakala na prvom spratu zgrade Vlade, a bačena je i zapaljena baklja na policiju, koja nije reagovala, javljaju federalni mediji.

Kantonalna vlada pozvala je predstavnike firmi Konjuh, Polihem, Dita i Resodguming da danas dođu na sastanak u Vladu da bi razgovarali o mogućnostima rješavanja problema s kojima se suočavaju firme i radnici. Predviđeno je da skupu prisustvuju po tri predstavnika svake firme.

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić uputio je dopis Nezavisnom odboru za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona, da preispita jučerašnje djelovanje policije u Tuzli tokom protesta. On traži da se utvrdi da li je tom prilikom policija upotrijebila prekomjernu silu, kao i po čijem naređenju je reagovala policija i da li je tu bilo političkog uticaja.

Zgradu kantonalne vlade obezbjeđuje jedinica za specijalnu podršku kantonalnog MUP-a, koja je postavila kordon na 20 metara od ulaza u zgradu.

(RTRS, Radio Sarajevo, Klix, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender