30. 07. 2021.
Srbija ima zaštićenog svjedoka u slučaju ”Orić”

Srbija ima zaštićenog svjedoka u slučaju ”Orić”

Srbija ima zaštićenog svjedoka u slučaju ”Orić”

Ovaj zaštićeni svjedok nalazi se u jednoj istočnoj zemlji, koja je prijateljska Srbiji, pod strogim režimom zaštite i neposredni je svjedok događaja.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević potvrdio je Srni da ovo tužilaštvo ima jake dokaze protiv Orića i da to nije “politički predmet”.

Vukčević ističe da je važno da ovaj slučaj dobije pravni završetak.

On očekuje uskoro sastanak sa kolegama iz BiH, na kojem bi bilo razgovarano o ovom slučaju.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju. Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Beogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Orića i Meholjića.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH proslijedila je Ministarstvu pravde BiH u dalju nadležnost dopis Kancelarije za pravna pitanja Generalnog sekretarijata Interpola, u kojem se traži obavještenje da li postoje bilo kakvi prigovori BiH u vezi sa evidentiranjem informacija o Oriću i Meholjiću u bazama podataka Interpola.

Zatraženo je da se odgovor dostavi Generalnom sekretarijatu Interpola u roku od 30 dana od dana prijema dopisa, jer će u suprotnom informacije biti registrovane u Interpolovim bazama podataka, odnosno potjernice će dobiti aktivni status, čime lica mogu biti lišena slobode u zemljama-članicama.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH obavijestila je Interpol Beograd, Generalni sekretarijat Interpola, Ministarstvo pravde BiH i nadležne policijske agencije u BiH o nemogućnosti raspisivanja difuzne potjernice za njima na teritoriji BiH i nemogućnosti njihovog izručenja, s obzirom da su državljani BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender