04. 08. 2021.
Haos u Prištini, 71 osoba povrijeđena

Haos u Prištini, 71 osoba povrijeđena

Haos u Prištini, 71 osoba povrijeđena

Portparol policije Brahim Sadrija izjavio je večeras da su učesnici protesta prvi započeli incidente i napali i povrijedili pripadnike policije različitim tupim predmetima.

Trideset jednoj uhapšenoj osobi je odreden pritvor u trajanju do 48 sati.

Među njima su i direktor nevladine organizacije DIPRED Iljir Deda i odbornik Skupštine opštine Priština iz pokreta Samoopredeljenje, Ili Hodža. Koha net je javila da je tu odluku potvrdio prištinski advokat Tom Gaši. Oni su osumnjičeni za “napad na službeno lice sa teškim posljedicama”.

Takvu kvalifikaciju djela je za prištinsku televiziju KTV potvrdila i tužilac Fikrie Fejzulahu, koja je rekla da postoje dokazi da su pritvoreni izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Današnji protest, osmi po redu, bio je najmasovniji ali i najžešći sukob između pripadnika policije i protestanata.

Studenti zahtijevaju ostavku rektora UP Ibrahima Gašija zbog sumnje da je u zvanje redovnog profesora došao uz pomoć tri “naučna” rada koji su objavljeni u nekom indijskom časopisu, i drugih zloupotreba.

Stanje na Prištinskom univerzitetu je bilo tema žestoke rasprave na sjednici Skupštine Kosova, gdje je poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova predložila usvajanje rezolucije kojom se preporučuje organima Univerziteta da smijene rektora Gašija.

(Vesti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender