25. 07. 2021.

Lagumdžija vuče poteze za priznavanje Kosova

Lagumdžija je u prijedlogu, koji je u posjedu “Glasa Srpske”, zatražio da bude izbrisan član 6. odluke o vizama koji glasi da su “nosioci putnih isprava sa oznakom ‘republika Kosovo’ obavezni da prethodno pribave vizu koja se ne unosi u putnu ispravu, nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku”.

Stanovnici Kosova vize BiH dobijaju po posebnom režimu jer, budući da BiH nije priznala Kosovo, ne priznaje ni putna dokumenta koja su tamo izdata.

– Izmjena te odluke omogućila bi da se građanima sa Kosova koji imaju pasoš “republike Kosovo” vize za BiH izdaju u redovnom postupku kao i građanima svih drugih zemalja i posebnih administrativnih područja sa kojima je BiH u viznom režimu – obrazložio je Lagumdžija u prijedlogu odluke o izmjeni odluke o vizama.

U prijedlogu koji je njegovo Ministarstvo inostranih poslova uputilo Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH u dalju proceduru Lagumdžija je donošenje takve odluke obrazložio tvrdnjom da je od donošenja odluke o vizama 20. juna 2012. “učinjen značajan napredak pravnog prometa između Srbije i vlasti sa Kosova kroz zaključenje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

– Zato je neophodno napraviti dodatni iskorak u regulisanju vizne politike BiH sa Kosovom tako što bi se posebni postupak izdavanja viza građanima sa Kosova koji posjeduju pasoš “republike Kosovo” zamijenio redovnim postupkom – naveo je Lagumdžija. U obrazloženju on tvrdi da “predložene izmjene nisu u suprotnosti sa stavom BiH o nepriznavanju Kosova kao nezavisne države”.

– Prijedlog odluke o izmjeni odluke o vizama ni na kakav način ne prejudicira pitanje priznanja Kosova jer je pitanje uređenja viznog režima administrativne prirode – napisao je Lagumdžija.

S tim se, međutim, ne slažu predstavnici Srpske.

U kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića ”Glas Srpske” saznaje da će se Radmanović oštro suprotstaviti takvom prijedlogu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender