25. 07. 2021.
Počinju ZOI u Sočiju

Počinju ZOI u Sočiju

Počinju ZOI u Sočiju

Svi se nadaju da će uprkos prijetnjama terorista sa Kavkaza Igre proteći bez incidenata.

Ruske vlasti na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom u izgradnju olimpijskih borilišta uložile su četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara i time oborile rekord ljetnjih igara u Pekingu 2008. godine, koje su koštale 44 milijarde dolara.

Koliko je ta suma velika najbolje ilustruje podatak da su prethodne Zimske igre u Vankuveru koštale “samo” osam milijardi dolara.

soci 2

Za prve Zimske igre na teritoriji Rusije, prethodno je Moskva 1980. godine organizovala Ljetnje igre, ukupno je izgrađeno 11 borilišta podijeljenih u dvije grupe – Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnoj Poljani.

Prema informacijama koje dolaze sa lica mjesta, bezbjednost je na najvišem mogućem nivou, Soči se praktično nalazi u “prstenu” više od 40.000 policajaca i vojnika, sve sa ciljem da se sportisti iz 88 zemalja (takodje rekord), među kojima je i Srbija, osjećaju kao kod kuće i da, kako i dolikuje, pobijedi olimpijski duh.

soci 3

Ipak, kako se ništa ne prepušta slučaju mnogobrojne delegacije imaju i dodatno sopstveno obezbjeđenje, posebno se to odnosi na Amerikance i ostale zapadne zemlje. I u srpskoj delegaciji su vodili računa o bezbjednosti, pa su uz srpske sportiste i dvojica pripadnika BIA.

soci 4

Prvi utisci iz Sočija uglavnom su pozitivni, ali ima i onih drugih, koji se prije svega odnose na smještaj novinara, pošto neki hoteli praktično nisu ni završeni, pa predstavnici “sedme sile” nailaze na mnogobrojna iznenađenja koja su preplavila javne mreže. Takođe, to je već i uobičajeni skok cijena, sve je bar duplo skuplje nego obično, ali, slobodno se može reći da je to već uobičajena situacija.

Kada su u pitanju sportska borilišta takmičari, njih blizu 3.000 sa svih meridijana, boriće se u sedam sportova, ukupno 15 disciplina, i biće podijeljeno ukupno 98 zlatnih medalja. Zanimljivo, najbrojnija je ekspedicija SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

soci 5

Srbiju će predstavljati osmoro sportista – Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičiće se u bijatlonu i nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo su posada boba dvosjeda, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković, takođe u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukičević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu.

Ceremonija svečanog otvaranja, koja počinje danas u 17 sati po srednjeevropskom vremenu,

Zimske olimpijske igre u Sočiju, 22. po redu, biće održane od 7. do 23. februara.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender