24. 07. 2021.
Srbin plaćenik spasio Orića od hapšenja?

Srbin plaćenik spasio Orića od hapšenja?

Srbin plaćenik spasio Orića od hapšenja?

Naser Orić, protiv koga Tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u istočnoj Bosni 1992, Drinu je prestao da prelazi 2011. upravo na mig svog poznanika i poslovnog partnera, koji je bio plaćenik u vojskama nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Kako “Blic” saznaje, srpski organi su njihovu vezu otkrili u vrijeme potjere za nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem. Tada je uhvaćen telefonski razgovor Orića i njegovog insajdera, koji je vođen u šifrovanim porukama.

Sumnja se da je poslovni partner i u ratu neprijatelj srebreničkog komandanta saznao da se planira hapšenje i o tome obavjestio Orića. Tako je propala akcija da se iza rešetaka nađe prvoosumnjičeni za ratni zločin nad devetoro Srba u Zalazju u Donjim Potočarima 1992.

Za Orićem je izdata crvena poternica Interpola, ali kako je rekao zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, pravno je neizvodljivo da ga BiH izruči Srbiji. Srbija i BiH su septembra 2013. potpisale Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana.

Međutim, on se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Ovu prazninu trebalo je da popuni protokol koji su januara 2013. u Briselu potpisali srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Goran Salihović, ali ovaj dokument nema obavezujuću snagu. To znači da Srbija na osnovu protokola može BiH da ustupi prikupljene dokaze, ali je neizvjesno da li će postupak protiv osumnjičenih za ratni zločin nad devetoro Srba biti i sproveden.

Protiv Orića je pred Haškim tribunalom vođen postupak zbog ratnih zločina nad Srbima u Podrinju tokom 1992, ali je oslobođen ovih optužbi i pušten na slobodu.

Izvor: Blic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender