28. 07. 2021.
Premijer Nikšić sazvao hitan sastanak povodom aktuelne situacije u Federaciji (VIDEO)

Premijer Nikšić sazvao hitan sastanak povodom aktuelne situacije u Federaciji (VIDEO)

Vlada FBiH: Niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbjednosti

Ocijenjeno je da svi imaju pravo na mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbjednosti.

Sastanku, koji je sinoć u sjedištu Vlade u Sarajevu sazvao premijer FBiH Nermin Nikšić, prisustvovali su kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari, direktor Federalne uprave policije /FUP/ i tužioci.

Učesnici sastanka su zaključili da je policija dužna da u svom radu primjenjuje najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, te očekuju od nadležnih da utvrde činjenično stanje u vezi sa protestima i pokrenu postupke utvrđivanja odgovornosti, prenose federalni mediji.

Na sastanku je konstatovano da građani opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja privatizacijskih pljački i uništavanja desetina preduzeća, za što niko nije odgovarao, te je postignut konsenzus da je neophodno angažovati sve nadležne policijske i pravosudne strukture da bi se otvorile istrage i procesuirali odgovorni za privatizacijsku pljačku i privredni kriminal.

Nikšić je nakon sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice da je jedan policajac tokom nereda zadobio ozbiljne povrede, kao i zbog svih drugih povrijeđenih građana i službenih lica.

“Želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku između obespravljenih radnika, koji u svojim zahtjevima imaju zajednički imenilac i ističu potrebu uvezivanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja i odgovornosti onih koji su njihove firme doveli na prosjački štap, i huligana koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništvo, pljačku, te stvaranje haotičnog stanja”, istakao je Nikšić.

On je pozvao građane da snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da se uništavanjem imovine i sukobima neće doći do rješenja.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković rekao je da ovakvi događaji vode zemlju u potpunu anarhiju, te da je neophodno jasno razgraničiti opravdane zahtjeve od onoga što predstavlja anarhiju i huliganstvo.

Direktor FUP-a Dragan Lukač ocijenio je da je bezbjednosna situacija u FBiH posljednjim dešavanjima “u dobroj mjeri narušena”, naglašavajući da je došlo do veoma ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, prije svega, na području Tuzle.

On je dodao da je policija u određenim slučajevima bila prinuđena da upotrijebi sredstva prinude, s obzirom da je i sama bila napadnuta, te konstatovao da se složeno društveno stanje ne može mijenjati nasilnim putem.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender