01. 08. 2021.
Vratilo se jezero u provaliju kod Sanice!

Vratilo se jezero u provaliju kod Sanice!

Vratilo se jezero u provaliju kod Sanice!

Mještani koji žive u neposrednoj blizini začuđeni su ovom pojavom jer je jezero prije nešto više od tri mjeseca jednostavno iscurilo u zemlju, te je nastala ogromna rupa koja se usljed odronjavanja zemlje neprestano širila.

U međuvremenu mještani su uklonili nekoliko pomoćnih objekata koji su se nalazili na samoj ivici provalije, jer je prijetilo njihovo urušavanje.

“Priroda ne prestaje da nas iznenađuje jer se za svega nekoliko dana ponovo formiralo jezero. Nadamo se da će time prestati širenje provalije kako bismo konačno mogli mirno spavati”, kaže mještanin Hamdija Mešanović.

Dodaje kako su u proteklom periodu ovo mjesto posjećivali geolozi iz Sarajeva, koji su objasnili kako su uzrok svemu tektonska pomjeranja duboko ispod površine zemlje.

“Samo su nam rekli kako se na tom mjestu, u unutrašnjosti zemlje, nalaze veliki rasjedi, te da se ne može predvidjeti šta će biti u budućnosti. Rekli su da je iz tih razloga neizvjesno ulagati u bilo kakva saniranja, s obzirom na to da su potrebna ogromna sredstva. Evo, sad se nadamo da je problem riješen sam od sebe”, kaže Mešanović, dodajući kako je širenje provalije ugrozilo obližnje kuće. On je dodao da je “abez”, kako su mještani nazvali ovaj prirodni fenomen, u proteklom periodu postao prava turistička atrakcija jer je veliki broj ljudi dolazio da ga vidi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender