01. 08. 2021.
CNN: Rusijo, Bjelorusijo – izvinite!

CNN: Rusijo, Bjelorusijo – izvinite!

CNN: Rusijo, Bjelorusijo – izvinite!

“CNN je povukao priču “Najružniji spomenici svijeta” jer nije u duhu standarda koji se od CNN-a očekuju”, navodi se u obavještenju postavljenom umjesto sporne vijesti na sajtu CNN-a.

Uz konstataciju da je priča izazvala nepotrebne nemire u Rusiji i Bjelorusiji, CNN je uputio izvinjenje svima koje je lista potresla.

“CNN se izvinjava za nenamjerne uvrede koje je izazvao članak dopisnika čija je namjera bila da da zabavan osvrt na monumentalna rhitektonska dijela iz cijelog svijeta”, stoji u saopštenju.

U njemu se navodi da je Spomenik hrabrosti, poznat i kao “Ljuti Bjelorus” zbog svog izgleda, spomenik od velike važnosti, koji na simbolički način odaje počast onima koji su dali živote za svoju naciju.

Zanimljivo je da je CNN na spornu listu stavio i spomenike podignute širom SFRJ za vrijeme Titove vladavine, ali i Spomenik osnivačima partije u Pjongjangu, spomenik papi Jovanu Pavlu II u Rimu, londonski “Razgovor sa Oskarom Vajldom”, kao i nekoliko američkih spomenika, uključujući i memorijalno zdanje iz Nju Džerzija posvećeno žrtvama napada 11. septembra.

Ipak, negativne reakcije došle su samo iz Rusije i Bjelorusije. Član Savjeta Ruske Federacije u Odboru za spoljne poslove Igor Morozov najavio je mogućnost da bude obustavljeno emitovanje CNN-a u Rusiji zbog spornog članka.

Povodom tog slučaja, reagovala je i Državna duma koja je zatražila izvinjenje od američke televizijske stanice, ocijenivši da je sporni sadržaj bio “bogohulan i uvrjedljiv”. Oštro su reagovale i ambasade Rusije i Bjelorusije u Vašington.

(CNN, B92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender