04. 08. 2021.
FBiH: Okupljanja u Bihaću, Konjicu, Bugojnu, Sanskom Mostu…

FBiH: Okupljanja u Bihaću, Konjicu, Bugojnu, Sanskom Mostu…

FBiH: Okupljanja u Bihaću, Konjicu, Bugojnu, Sanskom Mostu…

Blizu 2.000 nezadovoljnih građana Bihaća ponovo se okupilo danas na Gradskom trgu kako bi iskazali nezadovoljstvo i zatražili od Vlade USK da ostavku.

Okupljanje je počelo oko 12:30 sati na Gradskom trgu odakle su krenuli ka Vladi USK gdje su ih dočekali policijski službenici. Demonstranti su uzvikivali „Lopovi“ i „Hoćemo ostavke“.

Kako javljaju mediji, u Bihać pristiži i građani iz drugih gradova USK. Policijski službenici od ranih jutarnjih sati legitimišu građane, a zaplijenjen je i određeni broj molotovljevih koktela.

Građani traže od policije da se solidarišu s njima.

Veliki broj demonstranta uputio prema kući premijera USK Hamdije Lipovače koji je, prema statusima na Facebook profilu, u Bihaću. On je nakon jučerašnjih protesta potvrdio je da neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera. Kako javlja portal Biscani.net, demonstranti kamenju policijski kordon koji se nalazi nedaleko od kuće premijera Lipovače.

Radnje u centru Bihaća su zatvorene iz mjera predostrožnosti.

Ovaj skup osiguravaju pojačane policijske snage. sarajevski mediji pišu da je policija presrela nekoliko autobusa koji su se uputili u Bihać, te da pretresaju sve koji dolaze na trg.

U centru Konjica okupilo se oko 200 građana na mirnim protestima. Policija osigurava skup.

Pred zgradom Opšine Bugojno okupilo se više stotina građana, uglavnom mladih. Za sada su protesti mirni a zgradu Opštine osiguravaju pjačane snage Policijske uprave Bugojno.

U organizaciji Udruženja građana “Za bolji Sanski Most” i u centru ovog grada građani su izašli na mirne proteste.

U Sarajevu je od jutros mirno, gradski saobraćaj je u funkciji. Radi se na saniranju posljedica protesta oko zgrade kantonalne Vlade i Predsjedništva BiH.

Policija u Tuzli cijelu noć obezbjeđivala je zgrade opštine i Vlade Kantona.

Šteta od požara u Tuzli je ogromna, izgorjela je nova šalter sala, u zgradi Vlade izgorjelo je nekoliko spratova, a kancelarije koje vatra nije zahvatila su apsolutno neuslovne za rad, prenose federalni mediji.

Tokom noći situacija se smirila i u ostalim gradovima Federacije BiH u kojima su juče izbili neredi.

U Mostaru je jutros mirno. Vrši se uviđaj na mjestima gdje je u jučerašnjim protestima nastala šteta, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U nasilnim protestima juče, devastirana su i zapaljena sjedišta gradskih i kantonalnih institucija, zgrade SDA i HDZ-a BiH te nekoliko vozila.

Mostarske ulice prekrivene su razbijenim staklom i kamenjem, a što se tiče pričinjene štete, vjerovatno se radi o milionskim iznosima.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH Јosip Milić uhapšen je tokom noći nakon nasilnog protesta u Mostaru,U saopštenju Unije navode da pretpostavljaju da je Milić uhapšen zbog jučerašnjeg protesta u Mostaru i dodaju da oni nisu bili organizatori protesta. Nezvanično se saznaje kako je policija do sada uhapsila 30-tak demonstranata.

Načelnik opštine Novi Travnik Refik Lendo ponudio je ostavku na tu dužnost nakon posljednjih protesta u BiH, saopšteno je iz ove opštine.

On je podsjetio da je dva puta, demokratskom voljom građana Novog Travnika, dobio mandat načelnika. “Sve to, čini me obaveznim obratiti se svakom građaninu opštine Novi Travnik i ponuditi svoju ostavku”, ističe Lendo.

On je izrazio nezadovoljstvo “skupom i neefikasnom BiH, lopovskom privatizacijom, velikom nezaposlenošću, raširenom korupcijom i nepravdom i siromaštvom građana”.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender