24. 07. 2021.

Građani Srpske bezbjedni, MUP prati dešavanja u Federaciji BiH

Kako je rekao Jovičić prate se dešavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine i u ovom trenutku nema nikakvog razloga za zabrinutost kada je u pitanju RS.

“Građani mogu normalno da obavljaju svoje dužnosti. Ponavljam, situacija u Srpskoj je potpuno stabilna”, poručio je ministar nakon sastanka s gradonačelnikom i načelnicima opština u sastavu Istočnog Sarajeva i rukovodstvom Centra javne bezbednosti o sigurnosnoj situaciji posle jučerašnjih protesta u Federaciji BiH.

„Za sada nema problema oko toga. Postoje neuralgične tačke koje operativno pokrivamo i nemamo saznanja da bi do toga moglo da dođe. Pomno pratimo situaciju i građani Istočnog Sarajeva mogu da se osjećaju bezbjedno i da normalno obavljaju aktivnosti“, poručio je Jovičić nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, načelnicima gradskih opština i rukovodiocima Centra javne bezbjednosti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH sa područja Istočnog Sarajeva – predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, poslanici u Predstavničkom domu Boško Tomić i Darko Babalj, te ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

On je rekao novinarima da je učesnike današnjeg sastanka upoznao o tome šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske preduzelo da zaštiti građane Istočnog Sarajeva od dešavanja u Sarajevu i ostalim dijelovima Federacije BiH /FBiH/, te da su razmijenjene određene informacije i napravljena je procjena bezbjednosne situacije u Istočnom Sarajevu, povodom dešavanja u prethodna dva dana u FBiH, sa posebnim akcentom na Sarajevo.

„Nastavićemo da pratimo situaciju. Kako ćemo reagovati zavisi od onih koji imaju namjere da eventualno destabilizuju situaciju u Istočnom Sarajevu. Iskreno se nadam da do toga neće doći“, rekao je Jovičić, poručivši da su pripadnici MUP-a Republike Srpske u povećanom stepenu spremnosti i da će iskoristiti sva ovlaštenja da spriječe destruktivne aktivnosti.

Komentarišući pozive tokom demonstracija da se ide „preko Vraca“, odnosno u Istočno Sarajevo, on je izrazio nadu da će biti svijesti i pameti da do toga ne dođe, jer je BiH složeno uređena zemlja i svaki takav nepromišljen potez može da izazove mnogo veće posljedice nego što smo ih vidjeli u FBiH.

„MUP Srpske pomno prati situaciju i svakodnevno razmjenjuje informacije u saradnji sa nosiocima najviše političke vlasti u Srpskoj, te lokalnim vlastima na određenim područjima. MUP Srpske, uz saradnju sa drugim institucijama, drži situaciju pod kontrolom na visokom nivou“, rekao je Jovičić.

On je naveo da su svi u Srpskoj zabrinuti zbog svega što se dešava u Sarajevu i FBiH i da se ne raduju zbog toga. „Veliki broj ljudi je izmanipulisan. Destruktivne aktivnosti vode maloljetna lica i određena populacija“, istakao je Jovičić.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender