30. 07. 2021.
Greške koje pravite kada perete farmerke

Greške koje pravite kada perete farmerke

Greške koje pravite kada perete farmerke

1. Ne okrećete ih naopako

Bez obzira na ciklus koji ste izabrali, pranje i sušenje je štetno za boju. Kako biste sveli na minimum ispiranje boje, okrenite farmerke naopako prije nego što ih stavite na pranje i sušenje. Takođe, zakopčajte svu dugmad koju imate na njima.

2. Stavljate previše odjeće u mašinu

Što više odeće stavite u mašinu, prije ćete biti gotovi, ali će više patiti boja na vašim farmerkama. Bez prostora za kretanje šavovi mogu da popucaju. Odjeća treba da kruži i prevće se slobodno kako bi se mogla temeljno očistiti i osušiti, pa da ne izađe iz mašine kao zgužvana krpa.

3. Birate pogrešan program pranja

Što duže želite da vaše farmerke izgledaju kao nove, to je bolje da odaberete nežniji program pranja i sušenja. Ručno pranje i sušenje na vazduhu u tom su smislu najpoželjniji, ali ne i u smislu vremena i truda. Osim ako vaše farmerke nisu izrazito prljave, najbolje da ih operete u hladnoj vodi. Izaberite neki od nježnijih programa i sušite ih na nižim temperaturama.

4. Ne koristite deterdžent za bojeni veš

Posebni deterdženti za tamni veš zaista djeluju. Imaju sastojke koji zadržavaju boju i deaktiviraju hlor u vodi koji može odeću da izblijedi. Ako želite da zadržite boju tamnih farmerki, isplati se uložiti u takve deterdžente.

5. Predugo ih ostavljate u mašini za sušenje

Ako se predugo ostavi u mašini za sušenje, tkanina će se skupiti i ‘spržiti’. Sve tkanine, a posebno džins, poželjno je izvaditi iz mašine za sušenje dok su još blago vlažne. Jednostavno ih izravnajte i ostavite da se do kraja osuše na vazduhu. Ako i nakon pranja i sušenja na nižim temperaturama vidite ostatke boje, najbolje bi bilo da u potpunosti izbjegavate mašinu za sušenje.

(super žena, net.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender