01. 08. 2021.
U Federaciji mirno, saniraju se posljedice

U Federaciji mirno, saniraju se posljedice

Lukač: Zabilježeno nezapamćeno nasilje, postoje indicije o nastavku

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom demonstracija u više gradova u Federaciji BiH naveo da je proteklih dana zabilježeno nezapamćeno nasilje, najviše na prostorima Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona.

Lukač je napomenuo da je povrijeđen veliki broj lica, posebno policijskih službenika, te istakao da je opravdano nezadovoljstvo građana socijalno-ekonomskim stanjem, ali da je neprihvatljivo huliganstvo i kriminal, koje se mora sankcionisati.

On je pojasnio da FUP ima nadležnost isključivo nad federalnim objektima, koje su juče i štitili kada su rastjerali demonstrante i huligane koji su iza 18.00 časova “zaprijetili federalnom dijelu zgrade” Predsjedništva BiH, odnosno dijelu zgrade u kojoj se nalaze kancelarije predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Lukač je dodao da ne postoji zakonski definisana koordinacija policijskih tijela u BiH, da sturktura policije ne funkcioniše po principu jednog starješine, te da nije zadovoljan reagovanjem nadležnih organa u BiH u i oko zgrade Predsjedništva BiH.

Direktor FUP-a ističe da se, ukoliko je zemlja ugrožena, mora reagovati svim legitimnim mehanizmima i snagama “da se zaštiti suverenitet, integritet i cjelovitost BiH, bez obzira na to odakle, od koga i sa kojim ciljevima dolaze napadi”.

On je rekao da nema podatke o povrijeđenim u protestima i štetama u Sarajevu, navodeći da je u Zeničko-dobojskom kantonu povrijeđeno 13 građana, 23 policajca, među kojima četvorica imaju teške povrede, te je oštećeno pet objekata.

U Hecegovačko-neretvanskom kantonu oštećeno je sedam objekata, u Tuzlanskom kantonu povrijeđeno je devet građana, 11 policajaca i četiri objekta su oštećena, a u Unsko-sanskom kantonu povrijeđen je jedan građanin i 18 policajaca, dok su dva objekta oštećena.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender