01. 08. 2021.
Okončani protesti u Sarajevu, najavljeno novo okupljanje

Okončani protesti u Sarajevu, najavljeno novo okupljanje

Okončani protesti u Sarajevu, najavljeno novo okupljanje

Građani koji su blokirali saobraćaj u toj glavnoj ulici u centru grada su se povukli, tako da se saobraćaj sada odvija normalno.

Prije odlaska oni su pozvali građane da se sutra ponovo okupe ispred Predsjedništva BiH.

Oko 200 ljudi blokiralo je danas poslijepodne saobraćaj u ulici ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, tražeći ostavke vlasti.

Građani su tražili ostavku vlade kantona Sarajevo i Federacije BiH, kao i formiranje nestranačkih vlada.

U letku koji se dijelio na ulici navodi se da “neformalna grupa građana i učesnika demonstracija” zahtijeva da se ne preduzimaju mjere kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

Takođe se zahtijeva hitno oslobađanje demonstranata, obustavljanje “lova na ljude”, kao i da se ne pokreću krivični postupci.

PREMIЈER KANTONA SARAЈEVO PODNIO OSTAVKU

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković podnio je danas ostavku na ovu funkciju, saopšteno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Zeljković je ovu odluku saopštio na današnjem sastanku u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Kantonu Sarajevo.

Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Sarajevo tokom večeri će se izjasniti o ovoj ostavci.

Nakon prvog dana protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Zeljković je rekao da u Sarajevu ne postoji nijedan razlog da građani budu nezadovoljni.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je psovkom odgovorio novinarki “Hajata” na pitanje hoće li podnijeti ostavku na svoju funkciju, što su osudila udruženja novinara u BiH.

U međuvremenu, zamjenik bošnjačke Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović zatražio je hitnu ostavku lidera Saveza za bolju budućnost i ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića.

Radončić, međutim, poručuje da su rušilačke demonstracije posljedica 17 godina loše vladavine i da su njihovi akteri djeca čiji roditelji nemaju hljeba. Tvrdi da nema govora ni o kakvom državnom udaru.

RASTЈERANI DEMONSTRANTI U BIHAĆU

Pripadnici Specijalne policijske jedinice rastjerali su demonstrante koji su se popodne okupili ispred kuće premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače.

Tom prilikom je došlo do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više osoba povrijeđeno.

Demonstranti su se potom razdvojili u dvije grupe, od kojih je ona manja ostala u blizini kuće Hamdije Lipovače, dok se druga grupa demonstranata okupila na gradskom mostu u Bihaću.

MOSTAR: DO DALJNJEG NE RADI GRADSKA UPRAVA

Policija je danas u Mostaru rastjerala nekoliko desetina demonstranata koji su se okupili na Španskom trgu, a gradonačelnik LJubo Bešlić upozorio je da će u slučaju da se nemiri ponove, biti proglašeno vanredno stanje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak rekao je da je nekoliko lica privedeno, te dodao da u skladu sa zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno, prenose federalni mediji.

Gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić izjavio je danas da je odlučeno da, zbog vanrednih okolnosti u gradu, do daljeg neće raditi gradska uprava, a da će zaposleni biti na neplaćenom godišnjem odmoru.

Nakon vanredne sjednice Kolegijuma gradonačelnika, Bešlić je najavio da će, ukoliko se nemiri u Mostaru ponove, biti proglašeno vanredno stanje.

On je ocijenio da su mediji dobrim dijelom doprinijeli trenutnom stanju u FBiH dajući nekim nevladinim organizacijama prostor da pozivaju na nerede, te da su pogoršanju stanja doprinijele i izjave pojedinih visokih zvaničnika.

SANSKI MOST: MIRNA PROTESTNA ŠETNJA

Nekoliko stotina građana u Sanskom Mostu organizovali su mirnu protestnu šetnju, pročitali svoje zahtjeve, te obišli opštinu koju su obezbjeđivali policijski službenici, a do manjeg incidenta došlo je kada je dio demonstranata došao do kuće poslanika SAD u kantonalnoj skupštini Asima Kambera i pokušali je kamenovati, u čemu ih je spriječila policija.

Policija je, kako se navodi, intervenisala i u kući Kambera, jer je jedan od ukućana izašao na terasu s oružjem u rukama.

LUKAČ: NEZAPAMĆENO NASILJE

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač izjavio je danas da postoje indicije o nastavku protesta, ali i obrnutih protesta građana Sarajeva, koji žele da pokažu svijetu da grad ne odobrava nasilje.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom demonstracija u više gradova u Federaciji BiH naveo da je proteklih dana zabilježeno nezapamćeno nasilje, najviše na prostorima Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona.

Lukač je napomenuo da je povrijeđen veliki broj lica, posebno policijskih službenika, te istakao da je opravdano nezadovoljstvo građana socijalno-ekonomskim stanjem, ali da je neprihvatljivo huliganstvo i kriminal, koje se mora sankcionisati.

On je pojasnio da FUP ima nadležnost isključivo nad federalnim objektima, koje su juče i štitili kada su rastjerali demonstrante i huligane koji su iza 18.00 časova “zaprijetili federalnom dijelu zgrade” Predsjedništva BiH, odnosno dijelu zgrade u kojoj se nalaze kancelarije predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Lukač je dodao da ne postoji zakonski definisana koordinacija policijskih tijela u BiH, da struktura policije ne funkcioniše po principu jednog starješine, te da nije zadovoljan reagovanjem nadležnih organa u BiH u i oko zgrade Predsjedništva BiH.

Direktor FUP-a ističe da se, ukoliko je zemlja ugrožena, mora reagovati svim legitimnim mehanizmima i snagama “da se zaštiti suverenitet, integritet i cjelovitost BiH, bez obzira na to odakle, od koga i sa kojim ciljevima dolaze napadi”.

On je rekao da nema podatke o povrijeđenim u protestima i štetama u Sarajevu, navodeći da je u Zeničko-dobojskom kantonu povrijeđeno 13 građana, 23 policajca, među kojima četvorica imaju teške povrede, te je oštećeno pet objekata.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender