25. 07. 2021.
Sukob policije i demonstranata u Bihaću, protesti u Konjicu, Sanskom Mostu, Bugojnu…

Sukob policije i demonstranata u Bihaću, protesti u Konjicu, Sanskom Mostu, Bugojnu…

Sukob policije i demonstranata u Bihaću, protesti u Konjicu, Sanskom Mostu, Bugojnu…

Lipovača je ranije demantovao navode pojedinih medija da je sa porodicom pobjegao u Hrvatsku i dodao da podržava izražavanje nezadovoljstva građana, ali da osuđuje pljačku, paljenje i uništavanje imovine.

On je rekao da neće podnijeti ostavku i da Vlada Unsko-sanskog kantona radi u punom kapacitetu.

Protesti su danas nastavljeni i u Bugojnu, gdje je oko 500 građana jajima gađalo zgradu opštine, a potom se uputilo prema centru grada, gdje su pročitali svoje zahtjeve u kojima, između ostalog, i za ukidanje kantona i smjenu kantonalnih vlada, te oslobađanje demonstranata uhapšenih tokom jučerašnjih protesta.

Skup je protekao bez incidenata, a za sutra u 12.00 časova najavljen je nastavak protesta ispred zgrade opštine.

Kebo: Smiriti tenzije i utvrditi odgovornost svih

Potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo apelovao je na smirivanje tenzija i utvrđivanje odgovornosti svih – od političara do onih koji su prekršili zakon.
Kebo je danas novinarima u Sarajevu izjavio da ga je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač informisao o stanju u Sarajevu i drugim dijelovima FBiH, te o mjerama koje će biti preduzete.

“Sada treba aktivirati i ostale institucije vlasti jer ovo nije samo policijski posao. Ljudi su opravdano nezadovoljni svojim životima i imaju demokratsko pravo da protestuju na zakonom predviđen način, ali paljenje, upotreba sile i rušenje simbola BiH predstavlja nasilje koje mora biti zaustavljeno i ne može biti osnova za bilo kakav društveni i politički dijalog”, rekao je Kebo.

Prema njegovim riječima, moraju se otvoriti mogućnosti za dijalog, ali prvenstveno treba zaustaviti dolazak nekih grupa sa strane, skupljanje kamenja na određenim mjestima, što liči na nešto što je organizovano.

Zeljković podnio ostavku

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković podnio je danas ostavku na ovu funkciju, saopšteno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Zeljković je ovu odluku saopštio na današnjem sastanku u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Kantonu Sarajevo.

Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Sarajevo tokom večeri će se izjasniti o ovoj ostavci.

Nakon prvog dana protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Zeljković je rekao da u Sarajevu ne postoji nijedan razlog da građani budu nezadovoljni.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je psovkom odgovorio novinarki “Hajata” na pitanje hoće li podnijeti ostavku na svoju funkciju, što su osudila udruženja novinara u BiH.

Tuzla: Usvojena ostavka kantonalnog premijera

Kolegijum Skupštine Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je ostavku koju je premijer Sead Čaušević podnio u vrijeme nereda na ulicama Tuzle.
Uskoro će biti održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će biti verifikovana odluka i smijenjeni ministri u Vladi ovog kantona iz SDP-a, HDZ-a BiH, Stranke za BiH i ministar koji je imenovan na osnovu prijedloga poslanika Zorana Jovanovića.

Prije sazivanja sjednice kantonalne Skupštine, trebalo bi da bude organizovan sastanak sa predstavnicima grupe demonstranata kako bi se smirile tenzije i prevazišla novonastala situacija, prenose federalni mediji.

Predstavnici radnika pet firmi sa područja Tuzlanskog kantona zatražili su formiranje vlade eksperata koja će voditi Tuzlanski kanton do opštih izbora planiranih za oktobar.

(klix.ba, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender